Våra offentliga kostråd är fel – fortfarande!
I The Observer beskrivs hur myndigheter inte är uppdaterade när det gäller forskning kring mat och fortsätter att ge oss fel råd när det gäller saker som fett, salt och socker.
“We’re told to listen to doctors and qualified professionals—but they’ve been preaching the same advice for 50 years now”
I år är det 15 år sen Gary Taubes artikel “What If It’s All Been a Big Fat Lie” där han beskriver historien om hur myndigheterna och industrin var de som stod bakom lågfettskost – uppbackat av Ancel Keyes fuskforskning, och hur detta påverkar vår hälsa negativt.
Sen dess har man sett att mycket av forskningen som smutskastade fett och mättat fett finansierats av företag som livnär sig på socker, flingor och andra gryn. Företag som försökte undvika att strålkastarljuset skulle riktas mot deras hälsoskadliga produkter.
Det finns inga bevis på att fett eller mättat fett skulle vara farligt (läs mer bl.a. här: https://4health.se/vetenskapen-visar-inga-nackdelar-med-fett) Och lågkolhydratkost med mer fett visar sig i studier mer effektivt för hälsan än lågfettskost.
Trots detta har myndigheternas offentliga kostråd förändrats väldigt lite.
“failing to reflect the current scientific literature”
“There have been at a minimum, three National Institutes of Health funded trials on some 50 ,000 people showing that a diet low in fat and saturated fat is ineffective for fighting heart disease, obesity, diabetes, or cancer.”
“the overwhelming preponderance of rigorous evidence does not support any of the dietary committee’s health claims for its recommended diets.”
Vi rekommenderas att undvika mättat fett och istället minimera fett och hålla oss till omättat fett, trots att några av de mest framstående cancerforskarna i världen rekommenderar ketogen kost med 70 procent fett.
I artikeln i the Observer beskrivs också hur media även spelar roll i detta genom att strunta i vilken data och forskning som är pålitlig eller ej. Media bryr sig om vad som skapar säljande rubriker.
Den största frågan av alla är: vad finns det för bevis som stödjer nuvarande offentliga kostrekommendationer? Det finns tex inga bevis för att kolesterol i ägg påverkar kolesterol i blod, ändå rekommenderas vi att äta max två ägg per dag. (dessutom visar forskning att tex kvinnor ska ha HÖGRE kolesterol för att hålla sig friska. Läs mer via taggen kolesterol) Och varför gör inte de här kostråden skillnad på om man är en 50 kg kvinna eller 120 kg manlig idrottare tex?
Ingen myndighet erkänner att de haft fel.
Och när man pratar om salt, så hittar man ingen koppling till ökad risk i hjärt- och kärlsjukdom. Tvärtom finns det studier som visar risker med för lågt saltintag (Läs mer bl.a. här: https://4health.se/mindre-salt-hogre-risk ) Blodtryck påverkar dock risken för hjärt- och kärlsjukdom, men blodtrycket beror snarare på intag av kolhydrater, främst fruktos / socker, och på balans mellan natrium och andra näringsämnen, såsom kalium. Äter du en oprocessad kost verkar saltintaget inte vara en faktor att ta hänsyn till.
“the message is clear: if you want to truly be healthy, it’s up to the individual to do their own research and come to their own conclusions.”
“While it may sound like too much trouble, is your health really of that little importance that you’d trust it to anyone else but yourself?”
Läs gärna hela artikeln:
http://observer.com/2017/02/health-recommendations-wrong-saturated-fat-sodium-intake/
Mer på temat officiella kostråd vi taggen
Kia says
Ja det är verkligen skrämmande och snacka om faktaresistens. Jag är själv rätt nerdig och läser dagligen vetenskaplig bloggar. Jag har rätt bra koll men ändå blir jag helt stum när någon säger att barn behöver socker och gluten så de inte missar någon näring. Jag blir ledsen att inte riktig fakta kan nå ut så jag slipper höra sånt bullsh*t. Tack för ditt kunskapsspridande.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Kia!