Jag slänger in lite örtkunskap och tips emellanåt eftersom det är något som lätt glöms bort. Man saltar och pepprar och använder lite vitlök, och glömmer bort resten. Men kryddor och örter är bland det mest näringsrika som finns. Dessutom har många av dem dokumenterat läkande effekter på olika sjukdomar och symtom.
Jag har förresten skapat tagen örter: https://4health.se/tag/orter där jag försöker samla örtkunskap / läkeväxter etc
Så till dagens krydda – spiskummin!
Spiskummin är en krydda som är fullastad med antioxidanter och innehåller mineraler såsom kalium, kalcium och magnesium. Man använder fröna från växten, oftast i mald form. Obs, spiskummin och kummin är två helt olika kryddor.
Spiskummin sägs vara bra för matsmältning och mot uppblåsthet eftersom det främjar tillverkning av enzymer från bukspottskörteln. Det kan också hjälpa mot bl.a. mensvärk och besvär med levern.
Det finns några studier på just maghälsa och spiskummin, bl.a. en på möss där spiskummin motverkade cancer i tarmen.
Något av det godaste jag vet är marockansk mat. Där använder man spiskummin flitigt (liksom i mexikansk mat). För att få det att smaka marockanskt kan man tex göra en marockansk sallad med spiskummin, olja och vinäger-kryddning. Mitt favorittips är ändå att göra köttfärs med mycket spiskummin i. Det ger en sötaktig smak som bryter av på ett utsökt sätt 🙂
Lämna ett svar