För mina grundtips för hur man ska lära sig tycka om inälvsmat – läs här https://4health.se/lar-dig-ata-inalvsmat-–-tips-och-recept och varför du bör äta det – läs bl.a. här https://4health.se/klara-sig-utan-gronsaker-fakir-det-har-behover-du-ata eller varför inte alla inlägg om och recept på inälvsmat https://4health.se/?s=inälvsmat
Men vad jag kanske glömt skriva tidigare – vet ni hur billig mat det här är? Har aldrig sett en förpackning som innehåller lever eller hjärta från tex kyckling eller annat djur kosta över 20 kronor. Och då räcker det till många portioner. Jämför det med en portion på McDonalds där man inte ens blir mätt för sina 69 kronor efter att man plockat till sig det som är riktig mat i portionen och ratat resten.
Något annat jag glömt skriva är – hittar du inte inälvsmat i din affär? Fråga, ibland ligger det halvt undangömt i ett hörn eftersom det är så få som efterfrågar inälvsmaten.
Idag blir det i alla fall 2 recept med kycklinghjärta! Det är enklare att gilla än leversmaken tycker jag. Grejen med kycklinghjärta verkar vara att laga ganska hårt och/eller länge. Lagar man mittemellan finns risk att det bara blir lite seg konsistens.
Det ena receptet idag är en gryta, men det går utmärkt att göra en wok med kycklinghjärta där du helt enkelt bara steker ihop det med grönsaker. Så recept 1 som är snabbast och enklast är just ett wokliknande snabbt recept:
- kycklinghjärtan
- valfria kryddor: Sist använde jag lite vitlökspulver, mycket (minst 1 tsk, antagligen mer) spiskummin och lite torkad pepparmynta från trädgården. Särskilt spiskummin är toppen om man är lite smått skeptisk till inälvsmat eftersom det ger mycket smak och lite sötma
- salt och peppar
- smör att steka i
- valfria grönsaker – ganska mycket grönsaker. Använd tex broccoli och morot eller vad du äter och gillar
Jag brukar förbereda grönsakerna först eftersom jag steker dem försiktigare.
Så dela och stek upp grönsaker tills de är nästan färdiga (lite al dente)
Skölj kycklinghjärtan
Dela alla hjärtan i ca 4 delar (eller hacka dem i ännu mindre bitar)
Stek dina kycklinghjärtan i en riktigt varm panna med mycket smör
Stek ganska hårt, salta och peppra mycket och tillsätt kryddorna. När de krymper och får stuns är de färdiga.
Blanda ner grönsakerna, smaka av – klart!
Här kommer också en god gryta med kycklinghjärta som recept 2:
- 1 paket kycklinghjärtan eller ca 450 g
- 1 paket bacon eller ca 125 g
- 1 stor gul lök
- 1 paprika eller valfri grönsak
- 2 vitlöksklyftor
- kryddor: ½ tsk spiskummin + ½ tsk torkad mynta eller lite mer färsk mynta har jag tex hittat i olika recept och är gott att ha i. Men det går bra att variera kryddor efter smak.
- kycklingfond eller lantbuljong eller motsvarande
- salt och peppar
- smör att steka i
- vatten
- lite vispgrädde
Skär grönsak, lök, vitlök
Stek i en rejäl klick smör i en gryta
Krydda med tex spiskummin och mynta
Skär baconet i bitar och lägg i grytan
Tillsätt lite vatten samt kycklingfond eller buljong
Låt puttra under lock på svag värme
Skölj kycklinghjärtan
Dela alla hjärtan i ca 4 delar
Stek dina kycklinghjärtan i en varm panna med smör
Stek ganska hårt, salta och peppra. När de krymper och får stuns är de färdiga.
Tillsätt dem i grytan med det andra och låt allt puttra i minst en timme
Tillsätt lite vispgrädde 10 minuter innan det puttrat klart
Servera med grönsaker, tex kokt broccoli eller en stor sallad!
Patrik says
Det var inget vidare med spiskummin och mynta. Smakar som en blandning mellan tacos och tandkräm.
Jag återgår nog till mormors gamla recept. 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Jaså?! haha, i vår familj älskar vi det. Men vad bra att du sa det så att eventuella tveksamma kan undvika det 😀
Hur är mormors recept? Nyfiken!
Lisa says
Hej,
Har precis din leverpastej i ugnen och imorgon tänkte jag prova göra en gryta med kycklinghjärtan. Fungerar det att laga i slowcookern tror du? Eller ska de helst hårdstekas? Kan ju steka först och sedan köra de länge i slowcookern tänkte jag.
Anna Sparre @ 4health.se says
funkar säkert att slowcooka. Men blir lite annorlunda. Har råkat “koka” i stekpannan till sonen, men med mycket goda kryddor så gick det hem ändå 🙂
johan says
provade wokade kycklinghjärtan med grönsaker och – det är ju skitgott!:))
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! 🙂
En häst says
Funkar utmärkt med mynta. Eller med spiskummin. Men inte med bäggedera, det krockar! Men bäst är det med vitlök, citron och massor av bladpersilja.
Marlene says
Personligen är jag mkt förtjust i kycklinghjärtan och brukar steka upp dem hela tillsammans med mkt smör, lök och bacon. Ska prova din gryta. Tack för tips!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Ja. även lever blir gott att steka så som du beskriver!