Ni är ganska många som velat läsa om leptin. Anledningen att det dröjt är att jag vill skriva så himla mycket om det. Men nu tänkte jag så här, jag börjar lite i ett inlägg och så får det väl bli flera inlägg så småningom helt enkelt 🙂
De två viktigaste hormonerna vi känner till med hänsyn till övervikt är insulin och leptin. Många har fått koll på hur insulinet fungerar, men leptin är fortfarande ett ord som man vet spelar in på något sätt, men inte riktigt hur.
Många hormoner är relativt nyupptäckta, och fler upptäcks hela tiden. Leptinet upptäcktes så sent som 1994. Ordet leptin kommer från grekiskans “lepto” som betyder smal/tunn. Trolgtvis kommer namnet av att när leptinet upptäcktes så injicerade man det i möss som då blev smala.
Wow tänkte läkemedelsbolagen, bäst att sätta igång studierna på hur vi utvecklar detta till en medicin. Men problemet var att när man började studera överviktiga människor så upptäckta man att deras leptinnivåer redan var höga. Hur kunde det komma sig? Jo, feta människor är inte bara insulinreistenta, de är leptinresistenta. När man är resistent mot ett hormon betyder det att hormonet produceras i så stora mängder att det till slut sker en nedreglering av receptorerna som ska läsa av hormonet, cellerna blir helt enkelt sämre på att läsa av budskapet från hormonerna.
Normalt sett, med en evolutionär kost som vi är gjorda för, fungerar leptinet som en regulator för att vi inte ska bli så överviktiga att vi inte klarar jaga etc. När vi lägger på oss i vikt så utsöndrar fettvävnaden leptin som en signal om att vi inte behöver mer mat. Vi känner oss mätta av mindre helt enkelt. Det är till och med så att leptinnivåerna i kroppen varierar exponentiellt med fettmängden på kroppen, inte linjärt. Det betyder alltså att en liten ökning i fettvävnad ger en stor ökning i leptinutsöndringen.
Problemet idag är en kost rik på nya kolhydrater. Dvs en kost som är långt ifrån den evolutionära kost vi är gjorda för att äta.
För det första – är du fet, vilket du blir bl.a. av höga nivåer av insulin och insulinreistens, vilket du får av att äta socker- och mjölmat, så har du massor med fettceller som utsöndrar massor med leptin – vilket leder till leptinresistens.
För det andra – insulinet i sig blockerar leptinet i hjärnan. Dvs ju högre socker/kolhydratintag, ju högre insulinnivåer desto mindre mättnad.
Ok, nog för idag, mer om detta snart!
Caspar says
Ser mycket fram emot fortsättningen. Dessa bitar var bekanta, men inte mycket mer. Främst undrar man förstås om man kan öka leptinkänsligheten igen.