Började skriva om leptin för ett tag sen (https://4health.se/leptin-mattnadshormonet) och fick då förfrågningar om hur man ökar sin leptinkänslighet.
För att öka receptorernas känslighet för leptin, dvs så att signalerna fungerar bättre, så behöver du minska leptinmängden i blodet, dvs minska leptinutsöndringen. Först då kan receptorer aktiveras igen och du kan bli känsligare för det leptin som utsöndras.
Jämför med din hörsel. Om du utsätts för höga ljudvolymer hela tiden så blir hörseln till slut lite avdomnad, dvs du hör inte bättre för att ljudvolymen är hög, en lite lägre ljudvolym väcker din uppmärksamhet bättre och är mer optimal att lyssna på. Så kan man se det med hormoner också – för höga nivåer gör dig lite avdomnad.
Eftersom det är fettvävnaden som utsöndrar leptin så är ett mycket effektivt sätt att bli mer leptinkänslig att minska i fettvikt (lättare sagt än gjort?).
Det första man bör göra är, som bekant, att ta bort nya kolhydrater, dvs främst socker och mjöl, men även ris, majs mm. Detta både för att inte fortsätta lagra fett pga högt blodsocker-högt insulin, men också för att gå över till fettdrift istället för att använda socker som bränsle.
En annan viktig sak i detta är att begränsa/optimera proteinmängden så att kroppen verkligen bränner fett och inte bara glukos från omvandlade aminosyror (läs mer här: https://4health.se/minska-pa-proteinet).
Ytterligare en sak är att det lagrade fettet du har är mättat fett. Så du vill att det mättade fett kroppen behöver i huvudsak ska komma från fettdepåerna. Detta betyder att du inte heller ska överäta mättat fett för att kroppen ska behöva ta det från depåerna. Du vill såklart inte heller överäta omättade fetter eftersom dessa lättare oxiderar och skadar kroppen. Men blanda lättomsatta mättade fetter som kokosfett med omättade fetter som kroppen omsätter snabbare – och framförallt då inte äta mer än du behöver. Stanna innan du är full i magen och ät dig ohungrig. Man ska inte gå runt och vara hungrig såklart, men ät hellre ofta än att äta dig proppmätt. Jag vet att detta är svårt, särskilt för en leptinresistent person, men man klarar några veckor på ren vilja och sen har man fått upp en något ökad känslighet redan då.
Insulin både hindrar viktnedgång och minskar leptinkänsligheten, så att minimera insulinutsöndringen är mycket viktigt. Detta görs som bekant genom att begränsa kolhydratintaget. Men även här är det viktigt att inte överäta protein eftersom det då bildas blodsocker som stimulerar insulinutsöndring. Jag är absolut inget fan av att “nolla” kolhydraterna, särskilt som vi nu ska begränsa protein och faktiskt delvis även fettet så att kroppen använder det egna kroppsfettet. Något ska ju också fylla ut lite i magen- Men håll dig till fiberrika ovanjordgrönsaker som zucchini, kål etc. Då används de få kolhydrater i detta sannolikt till att smälta fibrerna. Jag tycker också att man ska äta lite nötter, tex paranötter eller blandade nötter. Ät då dessa som ett mellanmål och räkna dem. Ät tex åtta stycken långsamt, vänta 20 minuter och är du inte nöjd då så ta fem till.
För att sammanfatta så är nyckeln här att äta långsamt tills man är nöjd, inte full/proppmätt, att ta bort nya kolhydrater, att begränsa proteinet och att blanda/variera fettkällorna. Energin ska komma från fett – bara fett – så att fettförbränningen maximeras.
Jag vill betona att det inte handlar om att svälta sig eller gå hungrig, det handlar om att äta på rätt sätt så att man kan känna sig nöjd utan att överäta.
Vill du ha hjälp med hur just du ska göra detta och mer konkreta tips så är du välkommen att höra av dig för rådgivning https://4health.se/kostradgivning
Monica Ohlsson says
Intressant! Jag gillar verkligen din blogg. 🙂 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Monica! Vad roligt att höra! 🙂