Det här inlägget handlar om något som inte alla tänker på – det dåliga mellanläget när det gäller ljuset vi utsätts för och hur det påverkar våra hormoner och vår sömn. Läs gärna även tidigare inlägg om sömn (https://4health.se/tag/somn och kanske särskilt https://4health.se/somn-melatonin-och-lagenergilampor-blatt-ljus )
Vår historiska omgivning hade både mer och mindre ljus än den omgivning vi lever i idag.
Vi upplevde mer ljus, sett ur ett intensitetsperspektiv, eftersom vi var utomhus och fick sol på huden och via ögonen. Vi upplevde också mindre ljus eftersom det blev mörkt när solen gick ner. Det enda ljus vi hade var från månen, stjärnorna eller från eld.
Det här, skiftningen mellan ljus och mörker, etablerade vår dygnsrytm och produktionen av sömnhormoner som melatonin.
Inomhusbelysning som vi har idag är däremot ett mellanting, eftersom det är betydligt mindre ljusintensivt än solljus eller att vara ute även om det är molnigt, men betydligt ljusare än ljuset från stjärnor.
Problemet med inomhusbelysning är att det är jämförbart med andra kroniska stressorer i vår omgivning. En liten konstant gnagande stress, som varken är akut och intensiv stress (vilket vi är gjorda för) eller total avslappning (vilket vi också är gjorda för)
Bilden ovan till höger beskriver en normal kortisolkurva – kroppens andra dygnsregulator, stresshormonet som ska utsöndras när vi ska vara vakna. Kortisolet är lågt på natten vilket gör att vi sover (kortisol och melatonin är motpoler till varandra). Men kortisol är extremt känsligt för långvarig exponering av ljus, vilket vi upplever i dagens samhälle. Vilket i sin tur ger sömnproblem och/eller för lite sömn och den rad hälsoproblem som följer av det (minst lika många som fel kost leder till – och ofta även samma problem. För lite sömn har också kopplats till insulinresistens etc)
Titta på bilden nedan som beskriver ljusintensitet för olika källor. Notera att skalan för lux är logaritmisk, vilket innebär att det är stoora skillnader mellan olika tal.
Det är alltså viktigt att vi ökar ljusexponeringen på dagen, helst genom att var utomhus, men minskar den på kvällar efter att solen gått ner. Detta för att balansera våra hormoner på ett naturligt sätt. Obalans i melatonin- och kortisolnivåerna påverkar i stort sett alla kroppens hormoner och kan ge rubbningar i könshormoner, sköldkörtelhormoner mm
Läs även detta inlägg på samma tema: https://4health.se/d-vitaminbrist-–-en-foljd-av-brist-pa-morker-inte-brist-pa-sol
Ett mycket konkret tips till dig som behöver arbeta/ sitta vid datorn när mörkret infallit är att installera det gratis programmet f.lux på din dator, det reducerar datorns blå ljus under tider på dygnet då du inte önskar det. I övrigt så gäller lite och låg belysning inomhus när det är mörkt ute – och såklart riktigt mörkt i sovrummet
(bildkälla http://robbwolf.com/2012/02/23/sleep-sleep-sleep-how-artificial-lighting-and-cortisol-impact-zzzs/ )
Marja-Liisa says
Tack för många intressanta inlägg, har följt Dig länge, tänkte att nu är det dags att berätta hur mycket jag gillar dessa!
Anna Sparre @ 4health.se says
Åh, vad härligt att höra! Tack och trevlig helg!
Vad har du förresten själv för erfarenheter av sömn – tvådelad sömn tex?
Marja-Liisa says
Jag har alltid sovit gott, ofta vaknat på nätterna till exempel när katterna vill ut, men somnat igen ganska fort. Visst kan man vara vaken en halvtimme mitt på natten men har inte upplevt det negativt. Nu är jag pensionär och kan vakna för att höftlederna värker men klarar det också utan mediciner.
Men har vidarebefordrat detta till systern som oroar sig när hon vaknar mitt på natten. Hon tackar också!
Circe says
Tack för det här superintressanta inlägget! Ska dela det med några av mina vuxna barn med sömnproblem. Häftig tabell också. Jag har redan laddat ner f.lux:) . Ska bli kul att utvärdera.