Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, publicerar idag en rapport om vilken mat som är bäst mot fetma. Lågkolhydratkost i olika versioner är en stor vinnare, även om det saknas en del forskning på tex bibehållande av vikt.
Bl.a. kan man utläsa att
“Syftet med denna rapport var att systematiskt sammanställa den vetenskapliga litteraturen om råd om mat till, eller faktiskt intag av mat hos personer med fetma. Följande slutsatser begränsas till samband mellan mat och vikt, sjuklighet samt dödlighet hos per soner med fetma”
“SBU har tidigare behandlat mat för personer med diabetes. Resultaten för personer med fetma respektive diabetes pekar i stort i samma riktning.”
”På kort sikt (sex månader) är råd om strikt eller måttlig lågkolhydratkost mer effektivt för viktnedgång än råd om låg fettkost.”
Man skriver sedan att man på lång sikt inte ser tydliga skillnader i effekt på viktnedgång mellan olika dieter, men min egen reflektion här är att det är mycket bristfälligt med högkvalitativ forskning, dvs kontrollerade studier på vikt på lång sikt.
“minskat intag av söta drycker kan också leda till viktnedgång.”
“Efter att personer med fetma har gått ner i vikt kan de behålla sin vikt bättre med råd om lågfettkost med lågt glykemiskt index och/eller högt proteininnehåll än med lågfettkost med högt glykemiskt index och/eller lågt proteininne håll. Det saknas underlag för att bedöma om även råd om t ex lågkolhydratkost och medelhavskost är effektiva för att förebygga viktuppgång efter viktminskning.”
“För personer med fetma leder intensiv rådgivning om medelhavskost (med extra olivolja eller nötter och mandel) till lägre risk för insjuknande eller död i hjärtkärlsjukdom jämfört med råd om lågfettkost.”
“Däremot leder inte råd om lågfettkost till minskad risk att insjukna i diabetes jämfört med råd om en kost med standardinnehåll av fett”
Här kan du läsa sammanfattning och slutsatser ur SBU:s rapport. http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013_smf.pdf eller hela rapporten http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf
Tidningsrubrikerna lyder idag “LCHF bäst för snabb viktnedgång” och “Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost är dessutom mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. ”
Vill du läsa vad tidningarna skriver kan du läsa här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/experter-lchf-den-mest-effektiva-dieten_8541310.svd och http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-rapport-om-mat-vid-fetma
I SVTs inslag berättar en huvudförfattare till rapporten att i de 16000artiklar de gått igenom finns inget stöd för de skräckrubriker och larm som fyllt tidningarna om lågkolhydratkost/högfettkost som LCHF den senaste tiden!
Och SVTs inslag kan du se här
[…] Tur då att SBU kommit med riktlinjer om att lågkolhydratkost är bäst för viktnedgång: https://4health.se/mat-vid-fetma-en-systematisk-litteraturoversikt-september-2013 […]