Många av er läsare har bett mig skriva mer om matfusk. Och matfusk är ett brett begrepp. När jag föreläser på temat matfusk brukar det handla om ingredienser som är så långt från äkta vara att deltagarna inte utifrån innehållsförteckningen lyckas gissa vad det är för matvara vi pratar om (allt från glass till charkprodukter). Och häromdagen skrev jag just på detta ämne när vi pratade om innehållet i årets glassnyheter: https://4health.se/det-har-innehaller-arets-glassar-ater-du-glass-vill-du-nog-inte-ens-veta
Men i begreppet matfusk inkluderar jag också fiskodlingsindustrin / djurfoder överlag (tex https://4health.se/soja-i-fodret-till-djur-gor-oss-sjuka och https://4health.se/om-gifter-i-fisk-–-igen )
Dessutom, och möjligen värst av allt, är det brottsliga matfusket. Jag skrev bland annat om olivoljan förra året https://4health.se/olivoljebedrageriet, men det här är utbrett.
Den organiserade brottsligheten har gett sig in i fusket med mat och det resulterar i falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
I Sverige riskerar de skyldiga på sin höjd böter, så riskerna med matfusk är liten. I ett internationellt tillslag, hittades 1.200 ton förfalskade livsmedel och 430.000 liter förfalskad dryck. Matfusket är i dag en storskalig global verksamhet.
Ett känt kriminellt gäng i Milano märkte t.ex. om konventionella frukostflingor och sålde dem som ekologiska för tre gånger högre pris.
Olivolja är populärast att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet. En dyr flaska med italiensk jungfruolja kan innehålla spansk eller grekisk olja som inte är extra virgin. Det finns också fisk och skaldjur där rätter innehåller billigare sorter än paketet anger, falsk parmaskinka, ekologiska livsmedel som inte är ekologiska.
Honung och kryddor är andra exempel på vanliga fusklivsmedel. I Sverige har tex 5 ton förfalskad honung hittats, den innehöll billig glykos (socker) och honungsarom.
Man har till och med förfalskade ägg i Kina. De är inte värpta av hönor utan tillverkas av människor i en fabrik.
Fram till hästköttskandalen för något år sen kunde fusket pågå relativt ostört. Skandalen skakade om rejält, bl.a. eftersom det tog flera månader att spåra varifrån hästköttet kom. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet över Europa i ett komplicerat leverantörsnät som var mycket svårt att följa. Det gav en tydlig bild av hur komplicerat, nästan omöjligt, det är att kontrollera livsmedel.
Efter skandalen har EU fastställt att livsmedelsbedrägerier ska vara ett prioriterat område.
När det gäller olivoljan så har bl.a. råd & rön testat detta (se länk nedan). De testade olivoljorna var extra virgin såsom angavs, men däremot så innehöll många av de ekologiska olivoljorna relativt höga nivåer av gifter – DDT och PAH bl.a. Något som kan antyda att oliverna besprutats.
Den stora olivoljeskandalen kom 2011 – 2012 då bl.a. omfattande fusk med olivolja utreddes i Italien. Fyra av fem flaskor märkta som 100% ren jungfruolja visade sig vara utblandade med olja av sämre kvalité – billig olja importerad från Grekland, Spanien, Tunisien eller Marocko.
Även i Sverige säljs ”italienska” oljor som, om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU”. Märkningen möjliggörs av ett kryphål i EU:s regelverk och förklaras av att spanska oljor importeras till Italien och buteljeras där.
Dessutom händer det att fröoljor spetsas med klorofyll och betakaroten för att få olivoljans gröngula nyans…
Zeta, Fontana och Matric håller bra kvalitet enligt en artikel i SvD, framför allt när ursprungslandet anges på etiketten. Oljor från små producenter har också ofta hög kvalitet, eftersom oliverna pressas direkt efter skörden.
http://www.radron.se/artiklar/ddt-och-andra-gifter-i-ekologisk-olivolja/
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/fusk-med-olivolja-skakar-italien
http://www.dn.se/nyheter/sverige/organiserad-brottslighet-styr-matfusket/
http://www.svd.se/mat-och-vin/sa-blir-du-lurad-av-olivoljan-i-affaren_6662182.svd
Lämna ett svar