Tolvfingertarmen är början av tunntarmen och har fått sitt namn eftersom den är ungefär lika lång som tolv fingrar i bredd – ca 25 cm. Här blandas maten med galla från levern och bukspott från bukspottkörteln, som hjälper till att sönderdela kolhydrater, fetter och proteiner till mindre beståndsdelar.
Levern tillverkar gallan som bryter ner fettet i den mat vi äter. I levern tillverkas också många enzymer – framförallt de som ska ta hand om byggstenarna från maten när den väl har tagits upp från tarmen. Enzymer som bildar proteiner av aminosyror, som gör om blodsocker till fett eller proteiner till blodsocker. Levern kan du också läsa mer om i detox-serien via taggen detox
Gallan samlas upp och koncentreras i gallblåsan på leverns undersida, och när vi äter töms galla därifrån ner i tolvfingertarmen. Ungefär en halv deciliter galla får plats i gallblåsan.
Gallan innehåller bland annat ämnen som finfördelar fett. Gallans effekt är lite som om du skulle släppa en droppe diskmedel i en smutsig ugnsform. Det gör att enzymerna i bukspottet från bukspottkörteln sen lättare kan bryta ner fettet i mindre beståndsdelar så att vi kan använda det som energi i kroppen. I gallan finns också andra ämnen, bl.a. salter och en del avfallsprodukter som kroppen vill göra sig av med den vägen.
Gallstenar består av ämnen från gallan som blivit så koncentrerade att de omvandlats till små runda och hårda korn. Detta händer troligen när gallan står still under en lång tid, tex för att man ätit väldigt lite fett och inte behövt tömma ut galla i tolvfingertarmen. Stora gallstenar kan stanna kvar i gallblåsan och ibland fastna i en gallgång. Det kan i sin tur bli inflammerat. I vissa fall opereras då gallblåsan bort. En del upplever problemen med gallstenarna först när man ökar fettet i kosten och gallan börjar strömma genom gallgångarna igen. Läs mer om gallstenar genom att söka på gallsten här på sidan.
Långt bak, precis framför ryggraden, finns bukspottkörteln. Där bildas 1,5 till två liter bukspott per dygn, som rinner vidare ut i tolvfingertarmen. Bukspottet innehåller enzymer som sönderdelar maten till mindre beståndsdelar. I bukspottet finns det också bikarbonat som gör maten lite mindre sur efter passagen genom magsäcken.
Kuriosa: Matsmältningsapparaten kallas även “second brain”. Runt tarmarna, mellan musklerna och slemhinnan i mag-tarmkanalen, finns ett avancerat nervsystem (precis som det finns i hjärnan). Signaler kan gå direkt härifrån till vår hjärna, och vice versa. Det gör också att du till exempel kan må illa och få ont i huvudet av att du är hungrig eller törstig. Mer om gut-brain axis lär du dig i avsnitt 135 av podcasten: https://4health.se/135-dr-michael-ash-mikrobiota-tarmflora-immunsystemet-och-hjarnan
Om du är intresserad av maghälsa så kan du läsa mer via taggen mage och via taggen microbiome
Lyssna gärna även på avsnitt 44, 46, 51, 80, 109, 128, 134, 135, 137 av podden på detta spännande ämne.
Johanna says
Fttskrmd
Ismaeiil says
Jag gillar det här skriv nåt mer om kroppen
Anna Sparre @ 4health.se says
kul. sök på fysiologi i sökrutan här på sidan så hittar du nog mer 🙂