Många är medvetna om kopplingen mellan migrän och stress, för lite sömn, PMS etc. Färre vet att det ofta finns en koppling även till kosten.
Signalsubstansen serotonin är ett belöningshormon som får oss att må bra tex då vi äter mat som är blodsockerhöjande (detta har evolutionen sett till för att säkerställa att vi får i oss energi). En hög serotoninnivå ger trängre blodkärl och om dessa sedan utvidgas snabbt kan det ge migrän. Man ska därför undvika ett svängigt blodsocker, dvs ersätt snabba kolhydrater med fett och protein.
Omega3 hjälper också många, vilket kan beror på att det gör blodet mer lättflytande och även är vidgande för blodkärlen. Tvärtemot kan en dålig fettsyrabalans och ett högt intag av transfetter ge problem.
Överkänslighet kan också ge migränanfall. Detta är vanligt tex för vissa tillsatser, såsom glutamat, samt för mjölkprodukter. Biogena aminer är andra ämnen som det är vanligt att man är överkänslig mot. Biogena aminer finns bl.a. i choklad, vin, whiskey, öl, vissa ostar och salami samt i citrusfrukter.
För vissa med migränbesvär kan koffeinets sammandragande effekt på blodkärlen hjälpa.
Tillskott av magnesium kan hjälpa om man har brist på det. Magnesium behövs nämligen bl.a. för musklernas förmåga till avslappning.
Det är väldigt individuellt vad som fungerar för olika personer. Vill du ha hjälp får du gärna kontakta mig så bokar vi in rådgivning där vi ser över både mat och andra levnadsvanor för att hitta saker som du kan påverka, och kost som fungerar för dig.
Max says
Hejsan,
Jo, det där med socker har man ju hört talas om. Själv försökte jag skära ner på sockerintaget för en hel del år sedan. Med förhoppning att bli av med min migrän. Inte helt lätt tyvärr. Misslyckades totalt. Kolla här http://migranmax.com/sockerelandet/
Jessika says
Hej, har precis lyssnat igenom dina poddar, kanon bra!
Nu ser jag fram emot det utlovade migrän avsnittet.
Själv har jag minskat mina anfall till ca 30% med hjälp av kost. Dvs lchf utan créme fraiche, mjölk, yoghurt, tomat.
Ost och filmjölk tål jag konstigt nog, i allafall kortsiktigt. Men håller nere det av långsiktiga skäl.
Dessutom kompletterar jag med msm, omega 3, magnesium, d-vitamin.
Dessutom tränar jag styrketräning och löpning.
Stresshantering är jag också tränad i men känns inte relevant för just migränen.
Sömnen är en faktor, när jag gått upp extremt tidigt några dagar i rad så får jag ofta migrän första dagen efteråt. Även om jag inte sover för länge.
Det känns som om kroppen läker av detta men jag söker ständigt efter förbättring.
Jag har. Haft migrän i 25 år och träffat många läkare. Ingen har frågat mej om kosten eller föreslagit ketogen kost.