Bra vecka hos Malou i Efter Tio. Temat är “De vita gifterna”. Måndagens inslag handlade om mjölk och hur det kan förvärra och även initiera sjukdomar och besvär (se klippet längre ner). Jag har skrivit om det tidigare, hur mjölkprotein kan förväxlas med hormoner av kroppens celler och därmed ställa till besvär. Särskilt autoimmuna sjukdomar såsom diabetes typ 1, respektive ADHD verkar vara kopplat till detta. Men även mag- och tarmsjukdomar såsom Crohns och Ulcerös colit kan bli bättre om man undviker mejeriprodukter.
I programmet pratade man även om kopplingen till prostatacancer. Men fokus var mycket på processad mjölkpulver (där en del ämnen är förstörda) som finns i allt från glass till välling.
Rent statistiskt så ser man att en del besvär ökat betydligt mer i länder som Sverige där vi dricker mjölk på ett helt annat sätt än på andra ställen i världen.
Mjölk tillhör ju inte den paleolitiska kosten (det vi är anpassade till) och många med hälsobesvär blir bättre utan. Tänk dock på att det man framför allt kopplat till besvär är mjölkproteinet, så väljer man att äta mejeriprodukter välj de feta produkterna. Då får man i sig en totalt sett mindre mängd.
Själv försöker jag minimera mejeriprodukterna, men lägger till det som en god gräddsås eller dyl. Jag använder även gärna smör som i stort sett bara är mjölkfett. Till den som har hälsobesvär brukar jag rekommendera att testa en tid helt utan mejeriprodukter. Det kan hjälpa mot en rad besvär, såsom många av de autoimmuna sjukdommarna, koncentrationssvårigheter, ADHD och liknande, magproblem osv.
Tänk dock på att inte ersätta komjölken med någon konstig ersättning som sojamjölk eller dylikt. Det är vi definitivt inte anpassade till. Ersätt hellre gräddsåsen med avokadoröra eller hemmagjord majonnäs. I programmet gör man även mandelmjölk på mandel och vatten i mixer.
Uppdaterat: här är klippet med bara mjölk (dvs inte hela programmet):
Här är klippet. Mjölktemat är i slutet av programmet. Det börjar 46 minuter in i programmet (efter tredje reklampausen).
Johanna says
Jag försöker att vara utan mjölkprodukter nu en tid för att testa om mitt immunförsvar blir bättre. Men jag saknar gräddet i frukostkaffet och har hittills ersatt detta med en liten sked kokosfett och lite havremjölk (Oatley). Vad säger du om det? Mkt onyttigt eller ej? Det rör sig om ca 2-4 msk/dag.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Johanna!
Jag tycker att din lösning är bra. Kokosfett är ett utmärkt alternativ! Havremjölk är bättre än sojaersättningar och liknande, men allra helst bara kokosfett om du frågar mig.
Gillar man kokossmaken kan man ha kokosmjölk (men antar att dom flesta inte vill ha kokossmak på kaffet, eller?) 🙂
Johanna says
Då fortsätter jag med Oatley! Det är ju fråga om små mängder. Bara kokosfett gillar jag inte – i alla fall inte än så länge. Kanske kan jag vänja mig vid det på längre sikt.
Jag använder faktiskt ekologisk otvättad kokosfett – dvs det finns en svag doft och smak av kokos i det men det påverkar inte smaken på kaffet i ngn märkbar grad. Däremot skulle jag inte stå ut med kokossmaken från kokosmjölk i kaffet…
Solblomma says
En liten fråga, om man slutar med mjölkprodukter får man inte brist på kalcium då? Hur kompenserar man detta?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej!
Äter du en näringstät kost (varierat med grönsaker, ägg, kött och fisk) och undviker spannmål (spannmål innehåller fytinsyra som hindrar mineralupptaget) så får du i dig det kalcium du behöver. Förutsatt att du får sol/d-vitamin som behövs för kalciumomsättningen.
För mycket kalcium kan till och med ha en negativ effekt eftersom det kan störa absorption och balans av andra mineral, tex zink, järn, magnesium.
Kalcium finns det gott om i sesamfrö och mandel, men även i strömming, ägg och kål
/Anna
Solblomma says
Hej igen. Ja, jag äter en näringstät och ekologisk LCHF-kost. Bakar bröd på mandelmjöl. det räcker kanske. Det dagliga intaget av kalcium är ju 800 mg.
Monicas Mat says
Nu slutar jag med mjölk!
Plantalicious says
Enligt boken The China Study (2004) ät mjölk även farligt på ett annat sätt. En sammanfattning av den delen i boken finns här: http://plantalicious.blogg.se/2012/july/mjolk-kan-vara-farligt-del-2.html