Efter tv-program som Game changers och annat så får vi äntligen en något mer nyanserad artikel om det här från Vetenskapsradion. Bra där!
De skriver att
“Många som gått över till en köttfri diet vittnar om att de känner sig friskare och presterar bättre. Men forskningsstödet för att sådan kost ökar prestationsförmågan är svagt.”
“Det kanske tydligaste tecknet för det växande intresset för grön mat och idrott är en ny amerikansk mycket påkostad dokumentärfilm: The Game Changers. Där vittnar en lång rad elitidrottare om hur mycket bättre de presterar efter att ha gått över till en rent växtbaserad, alltså vegansk kost.
Men forskningsstödet för påståendet att vegansk kost faktiskt skulle göra dig bättre är svagt”
“Det finns studier där man har tittat på och jämfört vegansk kost med köttbaserad kost att det går att prestera lika bra. Det går inte att hävda att man blir bättre. Och det går heller inte på det vetenskapliga underlag som finns att säga att man blir sämre.”
“En förklaring till en upplevd förbättring kan vara om man går från dålig blandkost med exempelvis mycket skräpmat”
Jag anser att man inte bör ta bort animalier. Mycket grönsaker – ja, men i animalier får vi rätt former av en rad näringsämnen som saknas eller finns i för liten mängd i vegetabilier (såsom omega-3, A-vitamin, tryptofan, B12 mm).
Och inte minst inälvsmaten är så mycket näringsrikare än någon super foods-grönsak som finns (Som jag nämner i avsnitt 158 så innehåller lever tex 77 gånger så mycket folat som i grönkål och 13 gånger det som finns i broccoli. Och det innehåller 10 gånger mer zink, 30 gånger mer selen och 4 gånger mer jod än i broccoli – för att nämna några exempel https://4health.se/158-lar-dig-ata-inalvsmat).
Vi behöver dock inga enorma mängder kött och liknande, men en liten mängd från djur av högsta kvalitet – samma djur som är bra för miljön, såsom vilt och annat naturbetande. Eller låt bli köttet helt och ät fisk och lite lever så är du hemma.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7344889
Lisa says
Jag tycker att man hör väldigt mycket just nu om att det finns massa ämnen i grönsaker som är dåliga för oss. Lektiner är dåligt, fytinsyra likaså. Oxalater ger njursten och lagras i leder. Vad tusan ska man äta liksom? Du får gärna kommentera lite kring anti-grönsakspropagandanom du har någon tanke.
Anna Sparre @ 4health.se says
Vi är gjorda för att äta en blandkost, dvs både grönsaker och animalier. Och den ska vara säsongsbaserad.
Jag kommenterade en liknande kommentar på facebook:
Hur är det med lektiner, oxalsyra och fytinsyra🤔
Författare
4Health absolut ska man tänka på det. Är man frisk brukar det dock inte vara ngt större problem, men en sjuk/trött kropp kan ha större problem.
så länge man äter näringsrik mat (läs undviker spannmål som har mycket fytinsyra och lite näring) så är fytinsyran ett mindre problem i mina ögon.
Oxalsyra kan vara ett problem om man öser i sig spenat och selleri i smoothies varje dag tex. Men variera och tänk stenåldern med fasta etc ibland och tugga maten så blir det nog bra 🙂
Göran Löwenberg Så är det de säkert, har nog lyssnat för mycket på Paul Saladino på sistone. Han säger att grönsakerna inte älskar dig tillbaka😊 och att de har sitt försvar i form av dessa molekyler.
4Health ja, men vi är utvecklade för att en del av växtämnena ska hålla oss i schack – de håller tarmflora och immunförsvar i balans