Nyponsäsongen är äntligen här igen 💕
Så här kommer ett favoritinlägg från början av oktober 2020. Vi har alltså över en månad av denna fantastiska säsong framför oss. Så mycket näring och smak! Så här skrev jag då:
Alltså jag älskar nypon 😍💕 Och då menar jag att äta dem rakt upp och ner – som de är. Väldigt gott och extremt näringsrikt. Jag tycker att bästa säsong är just nu, innan nyponen skrumpnar ihop och trillar av – nu är de mjuka och söta och lättplockade. Att fåglar, sniglar och larver är framme nu i slutet av säsongen är för att de är som sötast och mest näringsrika då.
Näringen i nypon är oustanding. Nyponet räknas som ett av nordens superbär. Det innehåller tolv (!) gånger så mycket C-vitamin som apelsin (Källa: finska livsmedelsdatabasen). Förutom att vara väldigt rikt på C-vitamin, så innehåller det andra antioxidanter i form av olika fytonäringsämnen som lykopen och fenoler.
Många använder nypon för sina leder, inte minst vid artros. Nypon innehåller bl.a. galaktolipider som har en inflammationshämmande och smärtlindrande effekt.
Varför du ska välja matbaserat C-vitamin (wholefoods vitamin C) och INTE ta tillskott av askorbinsyra och liknande kan du läsa om i detta inlägg: https://4health.se/askorbinsyra-vs-c-vitamin och lyssna på i mina podcastavsnitt med Morley Robbins (se podcastregister) Kort sagt så är naturlig C-vitamin mer än askorbinsyra, med sina bioflavonoider och hur det finns i livsmedlet naturligt tillsammans med andra viktiga ämnen, såsom koppar och zink. Askorbinsyra är faktiskt bara en liten del av den C-vitamin du hittar i grönsaker, bär mm.
Visste du förresten att alla sorters nypon är ätbara? Dvs inte bara strandnypon, utan också nyponen från dina vanliga trädgårdsrosor.
Och ja, jag vet att många tycker att det är pilligt med mycket frön och lite fruktkött, men med tanke på hur nypon växer i överflöd kan man ju bara snabbt gnaga av ytterskiktet och sen slänga resten – det är därför nypon äts som bäst direkt från busken enligt mig 😍
Och vill du inte pilla kan du välja ett tillskott av bärpulver eller nyponpulver. Det på bilden är från nyttoteket.se som sponsrade senaste podcastavsnittet (missa inte att använda rabattkod sparre15 )
Mer om nypon https://4health.se/?s=nypon
Pernilla says
Hemlagad nyponsoppa har blivit ny favorit här hemma.
Tar bara bort blomställningen, lägger nyponen i ett durkslag med små hål och kokar I vatten ca 10. Sedan mosas allting ner och späda med lagom mängd vatten. Om barnen önskat mer sötma har honungsburkwn kommit fram.
Funderar på att köpa en mosvagga eller passerare för att kunna göra större mängder.
Tack för alla bra inlägg!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Tack för din kommentar 😊🙏
Koka kort eftersom c-vit etc försvinner vid tillagning 🤗
Lena says
Försvinner c-vitamin även vid torkning?
Carin says
Hur är havtorn i jämförelse angående c vitamin? Jag hittar ingen närodlad nyponpulver även om det säljs i närområdet, men kan hitta havtornspulver från sverige.
Anna Sparre @ 4health.se says
rekommenderar i första hand färska bär oavsett sort, men bärpulvret på bilden ovan från Nyttoteket.se är också super
Bo Wahlqvist says
C-vitamin havtron el. livsmedelsverkt 131mg/100gr.
En annan uppgift säger 166mg/100gr.