Jag tror att många känner till mineralet jod och dess koppling till sköldkörteln. Om inte kan du läsa bl.a. här: https://4health.se/sa-har-fungerar-kroppen-vid-bantning-och-efter-bantning-om-skoldkortelhormoner-mm
Jod ingår alltså i sköldkörtelhormonerna och jodbrist kan ge hypotyreos – underaktiv sköldkörtel och nedsatt ämnesomsättning. Men jod och jodbrist är inte bara kopplat till sköldkörteln. En stor del av vårt jod finns i muskler och hud. Jod behövs bland annat i huden för att vi ska svettas. Vid jodbrist slutar (eller minskar) vi svettas.
Att jod (ca 30% av kroppens jod) finns i musklerna är också kopplat till värk och fibromyalgi. Vissa som lider av fibromyalgisymtom blir bättre med jodtillskott eftersom symtomen kom från jodbrist. Med detta sagt så är det inte alltid så att symtomen beror på jodbrist. Och det gäller alla symtom jag skriver om här – det kan vara jodbrist, men det finns också andra anledningar.
Jodbrist kan också ge cystor, bl.a. i bröst och äggstockar, och jodbrist har kopplats till ökad risk för cancer. Både cystor i bröst, ofta kopplat till ömhet och värk, och PCOS kan bero på jodbrist och bli bättre av jodtillskott.
En annan viktig funktion för kroppens jod är i våra hormonreceptorer. Om jod får fästa in till tyrosin i hormonreceptorer så ökar hormonkänsligheten. Jodbrist kan ge hormonresistens, tex insulinresistens, vilket kan leda till blodsockertoppar. Diabteiker med brist på jod kan alltså bli bättre med jodtillskott. Jodbrist är av denna anledning också en orsak till utebliven mens. Detta beror på äggstockarnas hormoner och receptorer.
Att fostret får för lite jod de första veckorna under en graviditet har dessutom kopplats till ADD (attention deficit disorder) hos barnet.
Jodbrist är mycket vanlig av flera anledningar. Vi äter för lite mat från havet vilket är den bästa källan för jod. Alger, fisk och skaldjur är bra källor. En andra anledning är all processad mat, vilken är mineralfattig. Färdigmat saltas dessutom oftast med salt utan jodtillsats. Vi är också uppmanade att dra ner på salt, och idag är salt med jodtillsats en av få källor till jod (även om upptaget visat sig vara lite sämre än jod från tex alger).
Varför inte börja införa alger som en del av din mat. Alger är bra på många sätt, bl.a. för att de motverkar ovan symtom genom att se till att vi får tillräckligt med jod, men också för att de kan hjälpa till med att bli av med en del “skit” ur kroppen såsom tungmetaller.
En lite väl “Kvällstidningsaktig”, men ändå ok, artikel om alger kan du hitta här http://www.expressen.se/halsa/ma-bra-med-alger/
Om du vill lära mer om jod och dess funktion så är min favoritexpert Dr Jorge Flechas. Men också Dr David Brownstein är mycket kunnig på ämnet, särskilt när det gäller kopplingen till sköldkörtelbesvär.
Circe says
Mycket intressant! Tack för att du tog upp det här ämnet. Ännu en pusselbit på plats:)
Anna Sparre @ 4health.se says
Roligt att höra! 🙂
Alexandra says
Spännande kopplingar jag inte kände till. Mamma har problem med sköldkörteln och diabetses 2, jag fick Adhd. Har även själv insulinresistens, PCOS och troligtvis fibromyalgi, eller “bara” fintråds polyneuropati (nervsmärta mf besvärliga symtom som tex minskad svettning). Ställde fram Alg-Börjes kosttillskott på bänken för att börja intaget imorgon! Tack för påminnelsen om hur viktigt det är med jod!
Annica says
Hur är det när man har Hasimoto, kan/ bör man äta jod ändå?
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja i form av mat/alger, men först balansera upp andra mineraler
Ninni says
Sanna Ehdin skriver också mycket bra om jodets betydelse och ifrågasätter också Livsmedelsverkets rekommendationer om att inte salta så mycket. Havssalt är att föredra då det ju kommer från havet med alla dess fördelar 🌺