Vitlök (Allium sativum) hör till familjen liljeväxter. Den kommer egentligen från Asien, men har länge odlats runt Medelhavet.
Den har använts som medicinalväxt i flera tusen år mot infektioner och annat. Till och med i äldre skolmedicin användes den länge för sina bakteriedödande egenskaper.
Själva vitlöken är i stort sett luktlös, men när du krossar eller skär den kommer den starka lukten, som kommer framförallt från vitlökens aktiva ämnen. Det viktigaste heter allicin. Vitlöken och dess aktiva ämnen är väldigt rika på svavel. Jag skrev ett inlägg för några år sen, om hur du frigör mest allicin: https://4health.se/darfor-ska-du-pressa-vitlok-vitlokens-halsoeffekt
Några av vitlökens hälsoeffekter är att det gör blodet mer lättflytande, vilket kan sänka blodtrycket och främja hjärthälsan. En metaanalys av flera studier visade på en sänkning av blodtrycket med ca 10%
Mest känd är nog ändå vitlöken för sina antimikrobiella egenskaper, tex mot förkylning och andra virus. Här finns inte lika mycket studier, men en studie visade att personer som ätit vitlökstabletter under förkylningssäsong fick färre förkylningar. Bara 24 stycken i behandlingsgruppen, jämfört med 65 i placebogruppen.
Provrörsstudier visar dessutom på tumörhämmande effekter. Det finns också observationsstudier som visar att folk som äter mycket vitlök löper mindre risk för cancer, framförallt i mage/tarm.
Mer via taggen örter
Lämna ett svar