Tillskott av D-vitamin rekommenderas relativt sällan av vården, utan det är patienter som tar det i egna händer. Finns det farhågor med att D-vitamin supplementeras relativt okontrollerat?
En ny studie tittade på blodnivåer av D-vitamin i 73 000 personer. Det visade att nästan alla låg under den övre rekommenderade gränsen, dvs nästan ingen låg för högt.
Endast 1% av alla de som testades hade nivåer av D-vitamin i blodet som översteg det övre referensvärdet (dvs den rekommenderade blodnivån), och bara 0,1% hade nivåer över det som räknas som gränsen för när man kan uppleva biverkningar, den potentiellt toxiska nivån – och här var det bara totalt fyra personer som faktiskt upplevde biverkningar. Biverkningar av överdosering av D-vitamin kan vara illamående, magsmärta och förstoppning.
Forskarna konkluderade att D-vitamintoxicitet är ovanlig.
I studien nedan mäter man D-vitamin i den form som kallas 25(OH)D i ng/ml. D-vitaminstatus mäts i ng/ml eller nmol/L. 1 ng/ml= 2,5 nmol/L. I sverige använder vi oftast nmol/L.
Så här brukar man klassa det i nmol/L
< 25 nmol/L | D-vitaminbrist |
25-50 nmol/L | Otillräckliga nivåer |
> 50 nmol/L | Tillräckliga nivåer |
75 nmol/L | Optimal nivå |
> 125 nmol/L | Potentiellt farlig nivå |
> 250 nmol/L | Potentiellt toxisk nivå |
Jag använder, men är generellt försiktig, med D-vitamintillskott. Detta både för att det är ett hormon och pga att det är ett fettlösligt vitamin som ansamlas. Försöker vara i solen så långt det går, men anser att vi behöver tillskott av D-vitamin under vintermånaderna. Det är dock också bra att så långt som möjligt få D-vitamin från naturliga källor som tex fisk, ägg, samt fiskleverolja. Lyssna gärna på avsnitt 98 av podcasten för att förstå varför solen är överlägsen tillskott: https://4health.se/98-solljus-mer-an-bara-d-vitamin
Ur studien:
“BACKGROUND:
Interest in vitamin D has increased during the past 2 decades, with a corresponding increase in laboratory testing of 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D]. The vast majority of specimens tested display normal or deficient levels of 25(OH)D; concentrations rarely fall in the potentially toxic range.
METHODS:
We performed a retrospective investigation of elevated 25(OH)D levels during a 16-year period at the University of Iowa Hospitals and Clinics (UIHC), a 734-bed tertiary-/quaternary-care academic medical center in the midwestern United States. Detailed medical-record review was performed for patients with serum/plasma 25(OH)D concentrations higher than 120 ng per mL.
RESULTS:
A total of 127,932 serum/plasma 25(OH)D measurements were performed on 73,779 unique patients. Of these patients, 780 (1.05%) had results that exceeded 80 ng per mL and 89 patients (0.12%) had results that exceeded 120 ng per mL. Only 4 patients showed symptoms of vitamin D toxicity. Three of these cases involved inadvertent misdosing of liquid formulations.
CONCLUSIONS:
Symptomatic vitamin D toxicity is uncommon, and elevated levels of 25(OH)D do not strongly correlate with clinical symptoms or total serum/plasma calcium levels. Our study highlights the potential risks of the liquid formulation of vitamin D.”
Lämna ett svar