Jag skrev nyligen om fasta (periodisk fasta) bl.a. här https://4health.se/ny-forskning-pa-periodisk-fasta-effektivare-an-strikt-kalorirestriktion
Här kommer ytterligare bra vetenskapligt underlag till varför fasta är bra: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136
Artikeln sammanfattar studier, och bevisen tyder på att det kan ha kraftfulla effekter på vår hälsa att hoppa över måltider.
Forskare trodde ursprungligen att fördelarna med periodisk fasta främst berodde på viktminskningen den kan medföra. Så är dock inte längre fallet. Forskningen visar nu på att intermittent fasta har flera positiva effekter som inte är relaterade till vikt, inklusive saker som:
- Förbättrad blodsockerreglering
- Bättre hjärtfrekvens och blodtryck
- Ökat stressmotstånd
- Bromsa effekter av åldrande
- Minska inflammation
- Förbättrad kognitiv funktion
Varför dessa effekter?
Att vara i ett fastande tillstånd aktiverar processer i cellerna som tar bort eller reparerar skadade molekyler och förbättrar vårt försvar mot oxidativ och metabolisk stress.
Hur?
Det finns flera olika tillvägagångssätt för periodisk fasta, inklusive fasta på olika dagar (äta varannan dag), 5:2 (äta fem dagar i veckan och fasta två dagar), och tidsbegränsat ätfönster (vanligtvis äter man så under ett sex till åtta timmars fönster varje dag, tex 16:8). Men längre fasteperioder kan vara ännu häftigare: https://4health.se/fasta-och-fasting-mimicking-diet
Alla sätt är effektiva, men i min erfarenhet är ett tidsbegränsat ätfönster, tex 16:8, den mest praktiska metoden för de flesta. Alternativt att fasta 24h, dvs middag till middag en gång i veckan, eller att cykliskt fasta 4-5 dygn – tex en gång per kvartal.
Ett tidsbegränsat ätfönster kan betyda att man bara äter mellan klockan 11 och 19 varje dag (för ett åtta timmars fönster) eller ännu hellre slutar äta senast kl 18 och har ett sex timmars fönster, dvs äter mellan 12 och 18.
Det är antagligen bättre att äta relativt tidigt på dagen, tex mellan 11 och 17. Detta är dock socialt utmanande om du vill äta middag med familj och vänner.
För vem?
Tänk på att one size doesn’t fit all. Tänk på att fasta är en stressor. Om någon redan har en mycket hög nivå av stress, eller lider av utmattning, kan den extra stressen av fastan pressa personen i fråga för långt. Har du mycket stress i livet räcker det gott och väl med att försöka sluta äta senast kl 19 på kvällen, komma i säng i tid och se till att ha ca 12 timmars fasta över natten.
Eva says
Intressant detta med fasta. Jag provade i tre månader med 16:8 och det gick jättebra men jag gick upp i vikt tyvärr. Jag har problem med underfunktion i sköldkörteln och ibland läser man att då ska man inte stressa upp kroppen med fasta och ibland läser man att det är ok. Jag skulle vara så tacksam Anna att få din version av fasta eller inte gällande hypotyreos.
Tack för alla superbra poddar som du gör. Har lärt mig så mycket!
Anna Sparre @ 4health.se says
det stämmer det du skriver – det är stress på samma sätt som tex träning, dvs nyttigt för friska, sämre för sjuka/utmattade
Tagit upp detta tidigare
Rebecca says
Martina johansson har fastat med CGM-mätarr och hennes BS dansar hambo, trots att hon verkar grymt frisk!
https://martinajohansson.se/cgm-experimentet-start/
Nisse Hult says
Har kört 23:1 (OMAD) sen 2019-01-05 dvs snart 14 mån i ett sträck varje dag och det funkar klockrent. Bra att du beskriver att fastans STORA fördel är ej viktnedgång utan det du beskriver plus en hel del annat också. Och just detta är man såå rädd för i duktiga landet Sverige. Tänk om alla skulle va lite friskare, hur skulle de bli då? Kan utveckla mera om du vill.
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt Nisse! Kul att du mår bra!