Gjorde en sats majonnäs, helt vanlig med bara äggula och rapsolja. Hade lite bråttom med oljan så den skar sig. Det är bara de där första dropparna som är kritiska, när det väl börjar emulgera så är det inga problem att hälla på olja.
Hur som helst, det är inte särskilt svårt att fixa till det. Ta en ny äggula, tillsätt några droppar olja försiktigt under vispning. Tillsätt sen den misslyckade satsen, lite i taget under vispning. På så sätt går inget till spillo och du har perfekt majonnäs. Jag brukar smaksätta med lite vinäger eller citron, dijonsenap, salt och peppar i grundsatsen. Om jag sen vill ha annan smaksättning kan man ta lite av majonnäsen och tillsätta tex vitlök, chili eller dyl.
Majonnäs är en utmärkt fettkälla! Gör den själv så att du kontrollerar vilket fett som används bara.
Eva says
Ser smarigt ut. Smart text att kunna variera smaken. Ska testa…………Till fisk?
Anna Sparre @ 4health.se says
Jättegott till fisk! Citron och lite dijon i blir gott då. Även persilja är gott att blanda i till fisk. Här är min favorit med rökt fisk: https://4health.se/4health-fetrulle-%E2%80%93-superhalsosam-snabbmat
Judit Dénes says
Hej!
Funderar på om det är verkligen ok att göra majonnäs på hel ägg….
Jag läste att rå ägg innehåller ämne som leder till sämre näringsutnyttjande:
1) trypsinhämmare , dvs proteiner bryts inte ner med fjöljden att de inte tas upp.
2) Innehåller även en glykoprotein som heter avidin. Denna binder biotin till sig.
Vad har du för åsikter i frågan? Tacksam för svar!
Anna Sparre @ 4health.se says
stämmer att rå äggvita, liksom vissa andra livsmedel, hämmar upptag av vissa näringsämnen, tex biotin. Å andra sidan finns det mkt biotin i just äggula, så det går nog jämnt upp
Äggvitan är också antimikrobiell. Så det beror helt på vad man har för näringsstatus och behov om rå äggvita är bra el dåligt
Solblomma says
Tycker det är svårt att hitta ok rapsolja. Helst vill man ha en neutral, då tvingas man ta en som är raffinerad. Ska man ha kallpressad, vilket är bäst, ja då blir den genast mer smakrik och inte så god i majonäs. Vilken använder du?
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra fråga! Jag håller med, men använder kallpressad “fin” rapsolja. Tycker att det blir gott ändå. Ju mer smaksättning desto mindre smakar man den lite skarpa smaken från oljan – sambal olek eller vitlök tex. Även dijonsenapen gör sitt.
Sitter och funderar över namnet på oljan jag just slängde flaskan till. Den funkade bra tycker jag. Återkommer om jag kommer på namnet
Solblomma says
Anna, hittade faktiskt ett recept på majonäs med smaklös kokosolja, säkert den nyttigaste majonäsen. Haken är ju bara att man tvingas att äta upp hela satsen på en gång, eftersom den blir hård i kylskåpet. Men som sagt kokosolja är ju MYCKET nyttigare än rapsolja.
Anna Sparre @ 4health.se says
Ah, bra förslag. Ja, det ska bli intressant att se – dels hållbarhet i rumstemp och dels vad som händer om man sätter in den i kylskåp och sen tar ut den och låter den “smälta” igen. det jag gillar med att göra majonnäs är att göra en sats som räcker nästan en vecka…
Ett nyttigare alternativ än raps är olivolja, men det sätter ju verkligen smak. Då får man använda en som är kallpressad, men inte från första pressning så att den inte smakar så mycket
Åsa Bergman says
Har du kommit på ännu vilken rapsolja du använder. Tycker det är svårt veta vilken man ska ta.
Anna Sparre @ 4health.se says
tyvärr. Jag hade hoppats att jag skulle hitta flaskan i glasåtervinningen, men den var tömd. Men precis som du skrev så blir det lite för mycket smak av oljan (trots att just denna var helt ok) när den är kallpressad
Kerstin Stiby says
Ölländsk rapsolja är suverän! Från Gillsättra på mellersta delen av ön. Kanske går att skicka efter. Prova med Stenladan i Algutsrum.