Precis som du har goda bakterier i dina tarmar, och som det i nutid forskas så mycket på att det kommer ny kunskap hela tiden, så har du goda bakterier på din hud – en mikrofilm eller mikrobiom (microbiome).
Detta är bakterier som egentligen inte tillhör det vi klassiskt räknar till ditt immunförsvar, men som faktiskt är det första stora försvaret som olika patogener (smittor i form av tex skadliga virus, bakterier och parasiter) stöter på när de försöker tränga in i din kropp.
Precis som med magfloran så upptäcks just nu allt fler funktioner hos den här goda bakteriekulturen. I magen vet vi ju tex nu att bakterierna styr oss på många sätt genom att de producerar signalsubstanser (https://4health.se/?s=signalsubstanser) som tex kan göra oss sugna på viss mat, kan göra oss lugna och glada eller trötta.
När vi ligger i vår mammas mage så har vi ännu inte någon bakterieflora att tala om på huden. Men mamman har en bakteriekultur i underlivet (en del menar till och med att tarmbakterierna vandrar från mamman ner i förlossningskanalen före födseln). Dessa bakterier är de som vi får på huden när vi föds vaginalt och som har livsviktiga funktioner för oss och vår hälsa. Dessutom sväljer bebisen ner en del av de här bakterierna under förlossningen, och det är det som lägger grunden till magfloran.
Vid ett kejsarsnitt händer inte denna viktiga funktion, utan det första som möter oss är sjukhusbakterier…
Det är signifikant skillnad i bakteriefloran både på hud och i mage hos ett barn som fötts vaginalt jämfört med ett barn som fötts med kejsarsnitt. Och kejsarsnitt ökar risken för bland annat allergi, astma och diabetes.
Ett gott tecken på hälsa är att vi har en stor artrikedom i vår bakteriekultur (dvs den som vi bland annat har i magen). Olika arter balanserar varandra och i en frisk tarm så tar inte någon art över och kan dominera. Med mediciner som tex antibiotika, överdriven hygien och kejsarsnitt så minskar artrikedomen för var generation. Och vem vet vad detta kommer att betyda för människans hälsa i längden? I det korta perspektivet ger det oss besvär såsom överväxt av jästsvamp (candida), SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) mm, vilket kan göra oss förstoppade, ge oss diarré eller göra oss allmänt trötta och dåliga.
Med det sagt så är det ju helt otroligt bra att vi kan rädda liv med kejsarsnitt, verkligen! Men så synd att man rutinmässigt på vissa håll tex i USA använder kejsarsnitt före vaginal förlossning. Över 30% av förlossningarna i USA sker med kejsarsnitt.
Vad som händer där efter, med amning, är minst lika otroligt, eftersom magbakterier från mamman även kommer via bröstmjölken. Dessutom innehåller bröstmjölken enormt specialiserad tarmfloramat (prebiotika) i form av särskilda sockerarter som inte bryts ner och används som energi av barnet, utan som blir bakterieföda för att skapa den nya tarmfloran. Jag har skrivit om detta tidigare, bl.a. här https://4health.se/bakterier-och-magflorans-roll-i-cancer
(Källorna till den här faktan är framförallt information från forskaren Dr. Martin Blaser samt Dr. Robert Rountree)
Oskar says
Man kan föra över bakterier från kvinnan till barnet vid kejsarsnitt då kan man lösa problemet du tog upp.
Om kvinnan har ätit penicillin så kan floran vara förstörd och då skulle en donerad flora kunna användas.
Friska kvinnor ska föra sin flora vidare men sjuka kvinnor kanske inte ska göra det.
Jag tycker att det du sa var bra.
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, just det! Har hört att man gör det också.
Amanda says
Hej! Har sedan många år haft kroniska besvär med svamp i underlivet och har testat allt för att bli ev med den men inget har hjälp. Läste det här inlägget och blev helt häpen då jag bestämt mig sen länge att jag vill göra kejsarsnitt då jag absolut inte vill att något ska röras eller bli värre där nere efter en förlossning.
Skulle aldrig kunna tänka mig att föda barn vaginalt då jag ständigt har så ont där nere.
Men så läste jag i ditt inlägg att candidan kunde bli sämre vid kejsarsnitt, var det så jag förstod det rätt?
Känns ju också som att svampen i underlivet är en dålig bakterie som barnet får om man föder vaginalt, eller är det fortfarande bättre med att föda naturligt i mitt fall.
Har verkligen funderat hur jag ska gör om jag skulle bli gravid, vill ju verkligen inte att det ska bli värre där nere än vad det redan är.
Mvh Amanda