Efter att både min läkarkollega och två klienter inom loppet av ett par dagar påpekat att de dricker sellerijuice, som för övrigt är en het trend inom hälsokretsar, så fick jag ge det en chans 🙂
Jag äter gärna selleri (ekologisk, eftersom selleri ofta är extremt besprutad), men grejen med det här är att juica den (eller mixa och sila) för att få ut näringsämnena, men inte fibrerna, eftersom detta kan förhöja effekten. Juicen dricks helst på morgonen, runt en halvtimme före första måltiden, för att optimera upptag och matsmältning. Selleri innehåller mycket fina salter/elektrolyter (mineraler), inte minst kalium och natrium, och bäst effekt får du av att dricka det som juice på tom mage. De många mineralerna/salterna i förhållande till så lite socker ger det också en fin basisk effekt på kroppen. Fytonäringsämnen som polyacetylen och luteolin ger sellerin antiinflammatoriska egenskaper, och jag har i tidigare inlägg bl.a. skrivit om att selleri också har en anticancerogen effekt av ämnet apigenin (https://4health.se/?s=selleri). Trogna anhängare hänvisar även till förbättrad detox, antimikrobiell effekt mot patogener, bättre matsmältning och läkande effekt på tarmen. Det skulle nog behövas lite mer forskning på selleri för att säkerställa alla sådana effekter, men sellerin är nyttig oavsett. Dessutom är selleri faktiskt en ört, och liksom örter som oregano, timjan mm så har den därför potential till betydligt mer potenta effekter än “vanliga grönsaker”. Jag tycker dessutom att det är ganska gott, men det är nog en vanesak.
Jag äger ingen juicer eftersom jag i allmänhet anser att man inte bör ta bort de nyttiga fibrerna ur grönsaker och frukt. Men det är helt okej med sellerin, eftersom den är så extremt fattig på energi/socker. Fibrerna sparar jag och har i maten sedan (gott i grytor/gulasch eller bara kallt i salladen). Så istället för juicer kör jag selleri med typ en halv deciliter vatten i mixer/matberedare och silar det sedan genom mitt förträffliga flergångskaffefilter från IKEA (används i mitt hem även för ghee och annat bra, men inte kaffe, det gillar jag inte 🙂 ) Man får trycka lite med en sked på massan i filtret för att få ut all juice, men det funkar bra och jag har hittat ett snabbt och lätt sätt att göra sellerijuice på. Utrustningen går ju att snabbt skölja av efteråt, dvs ingen ordentlig diskning behövs för lite selleri. Nedan hittar du ett videoklipp på 50 sekunder som visar dig två olika sätt att göra sellerijuice på.
Den store förespråkaren är Anthony William, “medical medium”, som har skrivit en hel bok om det 🙂 Jag håller inte med om alla hans koncept, men just selleri är ju extremt nyttigt. Hör honom berätta passionerat om sellerijuice i videoklippet längst ner.
Glöm dock inte att selleri är väldigt rikt på oxalater, vilket i stor mängd kan bli en börda för kroppen och faktiskt ge hälsoproblem.
maria says
Jag blir så besviken, jag tycker att din sida varit väldigt seriös men att ta med klipp från AW sänkte trovärdigheten helt. Trist även om det bara handlar om selleri. Det finns så många som betalar dyrt för att följa hans “råd”
https://www.inverse.com/article/40096-medical-medium-anthony-william
Anna Sparre @ 4health.se says
som jag skriver så håller jag inte med honom om allt, inte så påläst om honom, vet bara att det är mycket frukt mm som jag inte kan stå bakom. Men selleri är fantastiskt – och han kan mycket om selleri
Kan inte se att det drar ner trovärdigheten att han uttalar sig om selleri. Men tycker du det så 🙂
Jenny says
Jag uppskattar att du skriver om det, har också blivit nyfiken på sellerijuice av alla skriverier men är väldigt skeptisk till resten så hade svårt att veta hur jag skulle ställa mig till sellerijuicen. Din förklaring till fördelarna väger tungt för mig!
Vill gärna höra mer om hur du ser på Medical Medium om du skulle orka läsa in dig lite:-).
Johan says
Var gärna i kontakt med er själva då ni läser hans böcker så ni inte viftar bort saker som ni trott på länge pga. “den moderna vetenskapen”.
Ha i bakhuvudet att både mejeri- och köttindustrin (läs LCHF) är BIG BUSINESS precis som spannmålsindustrin.
Levande föda -> liv.
Kul att sellerin spridit sig även till denna sida och hoppas att läsarna här får upp ögonen för frukt och grönt (istället för ägg, fett, mejerier och kött).
Johan says
Inget fel i att lyfta fram något positivt. Tack, Anna!
Judit Dénes says
Hej Anna!
Menar du att om man konsumerar mixat celleri har den inte så bra effekt än juicen?
Eller tänker man att fibrer tillför kolhydrater och vissa vill undvika? Vill du förklara skillnaden?
Hälsningar
Judit Dénes
Anna Sparre @ 4health.se says
du kan vänta med fibrerna för att de inte ska sakta ner näringsupptaget
Elisabeth says
Jag dricker osilad sellerijuice varje morgon som jag gör i min mixer. Trodde det var nyttigt med fibrer av nyttig sort.
Tina says
Dricker du ett helt stånd varje morgon. Blev också nyfiken på skillnaden på juice och att ha med fibrer.
N says
Kommer någon redovisning av ditt sellerijuicande?
Ulla says
Jag älskar rotselleri men inte blasten. Vilken av de två är det man använder?
Anna Sparre @ 4health.se says
stjälkselleri/ blekselleri
Emilie Röhl says
Hej Anne!
Tack för ett jättebra inlägg. Topoen stt du tar upp sellerijuicetrenden. Jag upplever mycket positiva effekter!!! Har juicat några veckor och ska fortsätta ett tag till innan jag uttalar mig. Spännande är det. Och nyttigt vet vi iallafall!
⭐️
Eva says
Kan man dricka det när man ammar (med tanke på detoxeffekt)?
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, men överdriv inte – gäller även när du inte ammar
Åsa says
Hej! Ja jag fick rekommendationen av en hälsorådgivare att dricka sellerijuice, men när jag läste på om det blev effekten egentligen bara mer ångest. Jag är utmattad och trött. Detta plus att jag bor så pass långt ifrån affärer med obesprutad selleri gör det svårt att att få tag på tillräckligt mycket. Man ska ju dricka en halv liter per dag och det är ju ett helt stånd! Finns det verkligen inte någon light-version eller något? Det verkar ju onekligen häftigt!
Anna Sparre @ 4health.se says
då tycker jag att du ska låta bli.
Och ett helt stånd dagligen tycker jag är för mycket med tanke på oxalaterna i selleri
Anthea says
Hej! Har från flera olika håll hört om sellerijuicens fantastiska läkande kraft och tänkte testa. Enligt AM ska man ju dricka 5 dl på fastande mage. Jag har en juicemaskin, men får bara ut ca 1,5-2 dl per stånd/knippe. Såg din kommentar ovan att 1 stånd per dag är för mkt? Men för att få ihop 5 dl krävs 2-3 stånd. Undrar oxå vad gäller att dricka på fastande mage. Minskar effekten om man dricker ett glas vatten först? Eller spelar ingen roll?
Julia says
Är också nyfiken på vilka konkreta effekter du upplevt av en längre period med sellerijuice! Jag är skeptisk efter att ha läst Dr Sarah Ballantynes forskningsgenomgång: https://www.thepaleomom.com/celery-juice-fad-or-fabulous/
N17 says
Hallå, vi har precis mätt pH på sellleri och det är faktiskt 5,7…. Alltså surt.
MVH
Dr Kullgrens elever
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Men har ni mätt vad det har för effekt på kroppen?
I inlägget står det inget om pH på selleri, utan effekten i kroppen. Mineralrika energifattiga livsmedel som selleri har ofta en basisk effekt, medan livsmedel med högt innehåll av protein och socker har en surare effekt. Denna surare effekt beror på de sura metaboliter som bildas när kroppen förbränner energin
Linnéa says
Hej! Tack för en jättebra podd! Jag har nu provat att börja morgonen med att mixa ett helt knippe med ekologisk blekselleri tillsammans med lite vatten och citron, och äter detta rakt upp och ned med en sked varje morgon! Jag har läst på flera håll att selleri skall vara bra. Men är det så att man då helst skall sila bort själva selleri geggan och bara dricka juicen? Tacksam för svar Mvh Linnéa
Marianne says
Du ska ju helst sila det hela så du dricker alltså juicen. Det är det som är vitsen med det hela. Det framgår tydligt av hennes ursprungliga inlägg.