Jag hoppas verkligen att jag inte jinxar allt med det här inlägget 😀 haha
Men vi har mot alla odds lyckats klara oss igenom ett enormt utbrott av vinterkräksjuka, där jag tror att alla andra barn och all personal fått det, men vi lyckats klara oss. När jag hämtade min son förra veckan så jobbade föräldrarna på dagis för att personalen fått åka hem med kräksjuka…
För dig som inte vet det – viruset som ger maginfluensa, även kallat vinterkräksjuka, är enormt smittsamt. Det räcker ofta att befinna sig i närheten av någon som smittats för att själv bli smittad.
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus – en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Det finns två typer av calicivirus, norovirus, som är den vanligaste typen och sapovirus, som är mindre vanligt. Båda ger samma symtom: Illamående, kräkningar, diarréer, ont i magen som oftast varar 1-2 dygn. Och ibland får man även feber. För barn är kräkningar vanligast symtom medan vuxna ibland kräks och ibland får diarré. Sjukdomen är mest aktuell mellan november och april, med en topp mellan januari och mars. Det är därför den kallas för vinterkräksjuka.
Vinterkräksjuka är väldigt smittsam. En enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola.
Inkubationstiden, den tid det tar från det att du blir smittad tills du blir sjuk, är vanligtvis mellan 12 och 48 timmar. Eftersom viruset förändrar sig snabbt så får man ett visst kortvarigt skydd, men att vara sjuk ett år ger oftast inte immunitet mot att bli smittad kommande år.
Så, hur slapp vi kräksjuka då? Vi gjorde i huvudsak 4 saker:
- Varje dag när vi kom hem från dagis så åkte alla kläder i tvätten och barnet direkt in i duschen. Särskilt händer tvålades in ordentligt
- Vi gjorde allt grundläggande som jag gör vid alla sorters virus såsom att ta extra vitamin D och C (och annat som du kan lyssna kring i avsnitt 121, 89 och 68 om hur du undviker förkylningar och annat https://4health.se/category/podcast)
- Vi kokte en egen antimikrobiell medicin med mycket örter, vitlök, ingefära, citron och peppar. Den liknade min hostmedicin (https://4health.se/hostmedicin-diy-fungerar-mot-hosta-forkylning-och-halsfluss )
- Vi använde kolloidalt silver https://4health.se/?s=silver
Så ordningen var varje dag efter dagis 1. dusch och tvätt, 2. en shot hemgjord örtmedicin, 3. lite paus, 4. gurgla och svälj en matsked silver. Innan sänggåendet/efter tandborstning körde vi samma procedur med en shot hemgjord örtmedicin och gurgla och svälj en matsked silver.
En viktig faktor i detta är att vi gjorde detta redan när vi fick reda på att smitta fanns. Jag blev smittad av vinterkräksjuka för ett par år sedan hos min tandläkare och insåg inte detta förrän jag kände första tecken på illamående dygnet efter. Jag tog då silver, men det var för sent. Viruset hade ju redan invaderat kroppen.
Övrigt att tänka på är att:
- alltid tvätta händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök.
- Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka
- använda flytande tvål och pappershanddukar i offentliga miljöer.
- undvika att besöka magsjuka personer.
- Calicivirus förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning. Trots detta hängde vi ut och vädrade alla ytterkläder ett par timmar varje kväll.
Patricia says
Vad skönt att ni – ta i trä – har klarat er. Här fick jag också mitt svar om kollodialt silver som jag funderade kring efter att ha lyssnat på ditt avsnitt där du intervjuade Sara Johansson om naturlig hud- och hårvård. Där pratade hon om att ingredienser med silver inte var bra och då funderade jag kring kollodialt silver men inser att det fortfarande är bra. 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
bra och bra, beror lite på vad man menar. Jag anser att man ska använda det med försiktighet liksom alla antiomikrobiella preparat och läkemedel. Men jo, det är toppen när det behövs 🙂