Påminner om receptet på supersnabb och enkel MCT-majonnäs så här i midsommartider. Till en lunch med rökt makrill eller till midsommarbordet till exempel.
Ingredienser:
• 1 ägg (hela ägget inklusive vitan ska användas)
• 2 dl MCT-olja (byt ev ut en liten del mot olivolja, avokadoolja och/eller rapsolja)
• 1 tsk senap
• 1 msk vitvinsvinäger eller lite pressad citron
• valfri kryddning: salt, peppar och örter (eller vitlök för aioli) kan tillsättas i efterhand om så önskas
Tillsätt alla ingredienser i en tom glas-burk. Tänk på att olja och ägg ska ha samma temperatur.
Tryck ner en stavmixer längst ner i botten av burken/ingredienserna och mixa ca 5 sekunder, dra sedan stavmixern långsamt uppåt medan du fortsätter mixa.
Rör ner örter eller annan smaksättning i efterhand om du önskar. Klart!
Eftersom mycket MCT-olja kan sätta lite väl mycket fart på magen, så kan du om du tänker äta stora mängder av din majonnäs byta ut ½ dl av oljan mot olivolja och ½ mot rapsolja. Du kan också smälta vanlig kokosolja i vattenbad och använda detta som en del i majonnäsen (https://4health.se/sa-gor-du-nyttigare-majonnas-pa-kokosfett-2-enkla-recept). Välj en bra kokosolja utan smak. Sen finns det andra mer ovanliga oljor som är hälsosamma, som avokadoolja tex. Den innehåller precis som olivoljan mycket nyttigt enkelomättat fett, men med mindre skarp smak. Så den passar bra i majonnäs.
Tänk också på att anledningen till att många tycker att köpemajonnäsen är godare är för att det är tillsatt socker i den. Det du kan göra för att få en hint av sötma i din egen majonnäs är att använda en skånsk söt senap eller tillsätta en klick tomatpuré eller lite honung tex. Din egen majonnäs kommer i vilket fall att bli nyttigare än den köpta. Det är alltid bättre att laga själv och att ha en förståelse – och därmed också en större tacksamhet och medvetenhet – för maten du äter.
Här hittar du receptet på “vanlig” snabbmajonnäs utan MCT-olja: https://4health.se/hemmagjord-majonnas-pa-5-sekunder
pia max hansen says
kanon recept
Tord says
Rapsolja är absolut inget för något levande. Läste en artikel om rådjur som dött av att äta från rapsfälten, i Österrike. Efter obduktionen så konstaterades det att rapsolja gått för hårt åt djuret. O frågar du en riktigt gammal bonde så säger han att rapsoljan duger bara till o smörja traktorn.
Maria says
Hej jag testade att göra på hälften mct och hälften avokadoolja men jag tycker att den är besk ungefär som när man gör med olivolja. Jag tror att det kanske beror på avokado oljan som kanske liknar olivoljan då med polyfenoler som blir beska. Nu ska jag försöka komma på hur jag kan använda den här väska och den blev lös också majonnäsen så att jag slipper slänga den dyra skapelsen. Nästa gång testar jag bara mct eller gör med handvisp eller elvisp om jag ska ha avokadoolja och kanske ta den på slutet
Anna Sparre @ 4health.se says
Om dne är lös är det bara att tillsätta mer olja under vispning tills den får lagom konsistens. Så bara tillsätt mer neutral olja då