Normalt gör man majonnäs på rapsolja, men jag tog upp tveksamheter kring rapsoljan bl.a. i podcastavsnittet om fett
Ett perfekt sätt att göra majonnäs på om man ändå vill ha i sig nyttigt kokosfett (lyssna på varför bl.a. i avsnitt 32) är enligt de här recepten. Det första är en riktigt het chilimajonnäs som jag gör på kokosolja med chili- och vitlökssmak och det andra receptet är på helt vanligt kokosfett (men ekologiskt såklart). Tänk på att inte använde de allra finaste extra virgin-oljorna som smakar kokos, utan de utan smak. Det finns tex smaklösa kokosfett från Cocosa (Cocosa pure) och Biofood
Recept 1 cilimajonnäs:
- 1 ägg (Rumstempererat. Hela ägget inklusive vitan ska användas)
- drygt 1/2 dl kokosolja med chili- och vitlökssmak
- drygt 1/2 dl ekologisk kokosolja utan smak
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk tomatpuré
- salt
Ställ burken med kokosfett i varmt vattenbad så att det smälter och blir rinnande. Smältpunkten är 24 grader, så det behöver inte vara supervarmt
Ta en glasburk som är stor nog för att få ner stavmixern (tex en från kokosfett 🙂 )
Kläck ner ägget först. Tillsätt vitvinsvinäger och tomatpuré samt lite salt
Tillsätt olivolja
Låt kokosoljan svalna lite om den är väldigt varm. För att majonnäs ska lyckas är det bäst om temperaturskillnaden inte är för stor mellan ingredienserna. Plus att du inte vill att äggvitan ska koagulera 🙂 Men olivoljan ligger som ett lite skyddande lager på ägget
Tillsätt den flytande kokosoljan
Tryck ner stavmixern längst ner i botten i äggulan och kör ca 5 sekunder, dra den sedan långsamt uppåt medan den kör. Klart! Ps. det är riktigt mycket drag i den här, så var lite försiktig 😉
Recept 2 “vanlig” majonnäs på kokosfett:
- 1 ägg (Rumstempererat. Hela ägget inklusive vitan ska användas)
- 1-1,5 dl ekologisk kokosolja utan smak
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk dijonsenap eller lite skånsk senap om du vill ha lite sötma i majonnäsen
- 1 msk vitvinsvinäger
- ev lite salt och peppar
- mer smaker, örter och kryddor kan tillsättas i efterhand om man önskar
Ställ burken med kokosfett i varmt vattenbad så att det smälter och blir rinnande. Smältpunkten är 24 grader, så det behöver inte vara supervarmt
Ta en glasburk som är stor nog för att få ner stavmixern (tex en från kokosfett 🙂 )
Kläck ner ägget först. Tillsätt vitvinsvinäger och senap samt lite salt och peppar
Tillsätt olivolja
Låt kokosoljan svalna lite om den är väldigt varm. För att majonnäs ska lyckas är det bäst om temperaturskillnaden inte är för stor mellan ingredienserna. Plus att du inte vill att äggvitan ska koagulera 🙂 Men olivoljan ligger som ett lite skyddande lager på ägget
Tillsätt den flytande kokosoljan
Tryck ner stavmixern längst ner i botten i äggulan och kör ca 5 sekunder, dra den sedan långsamt uppåt medan den kör. Klart!
Ps. Konsistensen blir lite fastare än vanlig majonnäs när du sedan förvarar den i kylskåp, mer som en “mousse”. Bättre konsistens i min mening 🙂
Sofie says
Jag har försökt experimentera en hel del med majonnäs för att få den hälsosammare och nu senast har jag testat hälften kokosolja och hälften avokadoolja men det vill inte lyckas utan skär sig hela tiden. Vet inte varför, har alltid lyckats med majonnäsen förr. Dessutom blev den väldigt hård i kylen. Mest lyckat blev det med hälften kokosolja och hälften och rapsolja men det är ju den där rapsoljan jag vill undvika… 🙂 Kanske mild olivolja är ett bättre val då, även om den också är raffinerad.
Inte lätt att få till den perfekta majonnäsen! 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Det här funkar jättebra för mig, dvs med oliv- och kokosolja och hela ägget. Men jo, den blir ju hårdare i kylen pga kokosfettet, mer som fluffat smör 🙂
Therese says
Tack för ett bra recept! Har letat efter ett med kokosolja! Har en fundering över din pod, inte rätt ställe att diskutera den här kanske men gör ett försök. Det gäller poden om autoimmuna sjukdomar o jag har ju själv förstått det här med gluten och att immunförsvarer attackerar pga antagligen en läckande tarm. ( trots att läkarna aldrig nämnt detta för mig) Men det jag inte för ihop alls är att du säger att man kan få mindre symptom genom att utesluta viss kost (jag utesluter redan gluten) o sen kan man återinföra steg för steg o se om symptomen förvärras… Förstår detta om man har exempelvis MS men jag har diabetes typ ett och hur skulle jag kunna minska mina symptom på diabetes? Hur ska jag kunna veta om jag är överkänslig mot typ baljväxter och ägg? Jag får ju inte mindre symptom av min diabetes för jag slutar äta ägg? Får inte ihop det riktigt.. Tacksam för svar så jag kanske kan förstå hur du menar. Mvh Therese.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Therese! Ska försöka få med din fråga i ett avsnitt. Men diabetes typ 1 är ju lite annorlunda. Där tillför man det man saknar – dvs insulin. Andra autoimmuna sjukdomar försöker man mest trycka ner immunförsvaret och mäta antikroppar, vilket ger en annan situation. Men jag ska förklara det där med matens påverkan på tarm och immunförsvar
Therese says
Tack för ditt svar! Ja det blir ju annorlunda med diabetes typ ett eftersom det ju som sagt är en autoimmun sjukdom men man kan inte få mer eller mindre symptom men hur ska man som typ ett diabetiker veta om man t.ex inte tål mejerier eller ägg? Jag vill ju inte äta något min kropp inte mår bra av men jag har ju inga symptom. Utesluter somsagt redan gluten då jag förstått detta med läckande tarm o diabetes m.m. Men vore jättebra om du kan ta upp det i ett program någon gång! 🙂 mvh Therese
Evert says
Testade variant 2 ikväll, supergod!
Lite nyfiken på chilivarianten, passar det verkligen till majonnäs? =)
/Evert
Anna Sparre @ 4health.se says
Det tycker jag, men man kanske inte ska tänka “majonnäs”, utan mer tillbehörsfluff 🙂