Forskning visar att uv-filter stör spermiernas funktion. Dessa filter finns i solkrämer, men också i matförpackningar, målarfärg och textilier.
Mäns sperma innehåller långt färre spermier nu än för 70, 80 år sedan. Det har forskare i Köpenhamn konstaterat. Resultatet backas upp av allt fler studier världen över. Samtidigt utreder forskarna om de kemiska uv-filter som tidigare kopplats till fortplantningsstörningar hos djur kan påverka spermiernas kvalitet.
UV-filter är en i mängden av potentiellt hormonstörande kemikalier som vi är utsatta för men de har varit lite förbisedda av forskningen.
Resultatet visade att 13 av 29 uv-filter påverkar spermierna på ett sätt som liknar det kvinnliga könshormonet progesteron. Konsekvensen kan bli att spermierna inte förmår befrukta ägget, konstaterar professor Niels Skakkebaeck som ledde studien.
Åtminstone fyra av de uv-filter som påverkade spermierna kan passera in genom huden och ut i blodet.
Två av dem har också hittats i högre halter i blodet, än de som gav utslag i studien. Dessutom har man fått effekter när man blandat små doser av olika uv-filter, där varje dos i sig inte stör sädescellerna. Det betyder att ämnena tillsammans kan ha en negativ påverkan även om de förekommer i väldigt låga koncentrationer – en så kallad cocktaileffekt. Många solskyddsprodukter på marknaden i dag innehåller också en kombination av kemiska filter.
Nyligen gjorda mätningar visar att flera av de vanligaste uv-filtren finns i sädesvätskan hos unga män. Nio av tio barn hade mätbara halter av åtminstone ett uv-filter i urinen under sommaren – när man analyserat urinen hos 55 danska förskolebarn. Men till forskarnas förvåning hade flera barn även uv-filter i urinen under vintern, om än i lägre nivåer. Filtren används nämligen även i livsmedelsförpackningar, plaster, målarfärg och textilier. De finns där för att hindra att produkten bryts ner av ljus.
Ytterligare en studie på barn och unga mellan 6 och 21 år visade att unga kvinnor i åldrarna 16-21 har högre halter av uv-filter i urinen än övriga. Uv-filter i kosmetika kan vara en förklaring. Man har till och med hittat dem i nattkräm.
Åke Bergman, professor i miljökemi säger att “– Det räcker med att titta på den kemiska strukturen för att jag direkt ska se att det här kan vara en grupp som mycket väl kan ha en hormonstörande effekt.”
Solskydd innehåller minst ett godkänt kemiskt eller fysikaliskt solfilter, eller en kombination av båda.
Kemiska filter består av molekyler som absorberar energin i solljuset och omvandlar den till värme. Beroende på hur stora molekylerna är lägger de sig antingen på ytan eller går in i huden.
Fysikaliska filter är ämnen som lägger sig på hudytan och reflekterar bort uv-ljuset från kroppen. Titandioxid (TiO2) och zinkoxid (ZnO) är fysikaliska filter godkända av EU. Till skillnad från kemiska filter löser de sig inte i solskyddsprodukten. Partikelfilter används ibland som synonym till fysikaliska filter.
Jag har skrivit mycket om solkrämer tidigare, sök på sidan: https://4health.se/?s=solkräm
Och varför du ska undvika solkrämer helt och hållet kan du lyssna på i avsnitt 98 av podcasten https://4health.se/98-solljus-mer-an-bara-d-vitamin
https://www.svd.se/solkramers-uv-filter-far-spermier-att-tappa-kraft
Lämna ett svar