Fettlever drabbar ungefär var fjärde person i västvärlden. En studie från Karolinska tyder på att gröna bladgrönsaker i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever. Tidigare har jag skrivit om hur lågkolhydratkost och särskilt en kost med mindre fruktos kan minska fettlever https://4health.se/?s=fettlever)
De grönbladiga grönsakernas skyddande verkan har att göra med nitrat, ett ämne som kroppen kan ombilda till kväveoxid och som bl.a. påverkar blodkärlen positivt.
Den här studien genomfördes dock på möss som fått äta en västerländsk diet med mycket dåliga fetter och socker. En kost som ju är helt artfrämmande för möss. Så det är svårt att dra några riktiga slutsatser. När mössen fick nitrat i födan såg forskarna en lägre andel fettinlagring i levern. Resultaten bekräftades dock sedan i studier på mänskliga leverceller. Forskarna upptäckte dessutom att möss med typ 2-diabetes fick lägre blodtryck och förbättrad insulinkänslighet.
Nu vill forskarna genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos.
https://www.pnas.org/content/early/2018/12/14/1809406115
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/studie-spenat-kan-motverka-fettlever-hos-moss/
Emma says
Intressant. Går det lika bra med rödbetor?
Ewa says
Jag tycker om spenat som sallad men skulle vilja äta den på andra sätt. Skulle vara intressant att höra hur du ser på smoothies vs råsaft, dvs råsaftcentrifugerad dryck där ju mycket av växtfibrerna försvinner, eller att göra en smoothie där allt innehåll finns kvar. vad är egentligen bäst/ smartast utifrån hälsosynpunkt?
Anna Sparre @ 4health.se says
har skrivit eller pratat om just det. Sök i sökrutan. Om det inte finns skriftligt kanske det var i avsnittet om juice