Har diskuterats lite kring huruvida stevia är nyttigt eller inte. Stevia är en ört som länge använts i Sydamerika. Och örten som sådan verkar inte ha några som helst hälsonackdelar. Själv sötar jag sällan, och gör jag det blir det med honung eller malda stevialöv (grönt pulver till vänster på bilden).
Alla former av stevia som säljs är för kemikaliespäckade för min del. Antingen är det lite stevia och för mycket annat, allt från sockeralkoholer (tex i steviaströ) till maltodextrin (dvs snabba kolhydrater). Eller, även om man köper ren stevia (steviaglukosider) så är framställningen tveksam. För att få det vita pulvret ur den gröna växten kan det tex gå till så här (det finns nog även skonsammare sätt, men hur man kan garantera det vet jag inte):
Stevialöven blandas med 50-60 graders hett vatten i två till tre gånger innan de torkas.
Extraktion av de söta ämnena sker med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller med bensen, kloroform eller hexan. Filtrering sker genom pressning vilket ger en fastare massa. Förändring av konsistensen sker med hjälp av metanol i en hartsprocess. Under kylning formas steviolglukosid-kristaller, vilka separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol. Därefter rening, separation och filtrering samt sterilisering genom upphettning.
Alla vita pulver som kommer ur en växt med en annan färg (vete, sockerrör, sockerbeta, stevia osv) bör man använda sin kritiska hjärnkapacitet för att utvärdera 🙂
Solblomma says
En liten fråga. Var köper du steviapulver?. Framställs sukrin också på kemisk väg?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej!
Sukrin är sockeralkoholen erythritol. Erythritol utvinns genom fermentering (jäsning) av druvsocker. Sockeralkoholer överlag tas inte upp i kroppen som vanlig mat och har därför en laxerande effekt (inte jättenyttigt om du frågar mig). De gör att vatten hålls kvar i tarmen, vilket kan ge lös avföring. Erytritol är dock den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst och ska även vara snällast mot magen har jag hört.
Steviapulver är inte godkänt som livsmedel/tillsats (endast steviaglukosider är det). Det går dock att köpa, jag antar att man då väljer att sälja det som något annat än livsmedel (kosmetiskt bruk har jag för mig att man säljer det som). Därför får man antingen odla stevia själv eller leta i kosttillskottsbutiker etc. Jag har hittat det i en butik i Malmö som även säljer på nätet: http://www.lowcarb.rawfoodshop.se/stevia-pulver-100g.html
Bladen kan dock ge en liten metallisk/bitter eftersmak, men fungerar bra i mycket små mängder tycker jag.
Läs även här: https://4health.se/luras-inte-av-stevian
gunsan says
hejsan
jag äter strikt efter lchf ock mår jättebra av det!
undviker socker å mjöl så mkt det bara går!
lite får man ju i sej via ex lite choklad nån gång, eller en wienerkorv.
men jag måste bara protestera lite här, när du skriver om “alla vita pulver som kommer ur en växt med annan förg”
sockerbetan e kritvit när man skalar bort det bruna jordiga skalet.
sen äter jag inte socker endå,å tillverkningen e nog inte trevlig misstänker jag, men rätt ska va rätt , vit e den!
ha det gott, jag läser din blogg ofta å gärna
gunsan
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej gunsan! Tack!! Jag håller verkligen med dig om att rätt ska vara rätt – och därför brukar jag vara noga med att det jag skriver är saker som är underbyggda med fakta. Nu slängde jag in den där sista raden som en tankeställare. Inser att det var rätt drag eftersom det fick dig att kommentera 🙂 Kanske får bli en framtida strategi att slänga in lite dolda konstigheter. Nej, skämt å sido, det ska jag nog inte göra, men trots mitt misstag med betan så uppmanar jag till kritiskt tänkande när det gäller vad som är nyttigt och vad som inte är det. Det var inte många som ansåg att rökning var onyttigt före 50-talet…
Tack för din kommentar och ha en underbar dag!
gunsan says
ja, alltså jag hoppas inte att du tyckte att jag va snorkig, för det va INTE min mening!!
jag bara reagerade med “ryggmärgen”
gunsan
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut inte, jag förstod precis vad du menar. Och jag håller med 🙂
Putte says
Tycker du kan lägga till opiumvallmo i parentesen i sista stycket.
Anna Sparre @ 4health.se says
😀
Tora Herud says
Har du ment noe om bruk av fersk stevia?
Anna Sparre @ 4health.se says
jag använder gärna färsk eller torkad stevia