Kort, periodisk fasta i någon form (tex 5:2 eller 16:8) kan ge stora hälsovinster hos många. Min egen åsikt är att det är ett bra sätt att inte låta ämnesomsättningen “fastna”/ vänja sig vid att energiintaget alltid är exakt lika dant, vilket kan vara en fördel om man vill gå ner i vikt. Detta pratar jag bl.a om i avsnitt 36 av podcasten.
Periodisk fasta har också flera positiva effekter på olika hormoner i kroppen. Och äter man en “vanlig” västerlands kost så minskar man ju sitt blodsocker genom att fasta, vilket såklart är bra.
Jag skrev dock för ganska länge sen en del inlägg om periodisk fasta, både om fördelarna, och om att det inte passar för precis alla (läs tidigare inlägg https://4health.se/tag/periodisk-fasta )
Hur som helst, nu har man genomfört världens hittills största 5:2-studie. Resultatet visar på stora hälsovinster för personer med typ 2-diabetes och viktnedgång, men inga bevis för att det förlänger livet. Notera att 5:2 i sin ursprungsform inte fokuserar på att minska på kolhydrater, utan bara på mängden kalorier. Men fastedagarna blir ju automatiskt mindre kolhydrater.
Det är diabetesforskaren Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet, som låtit personer som brottas med övervikt, högt blodtryck och tidiga former av diabetes typ 2 prova 5:2-metoden för att se hur deras hälsa påverkades.
105 personer har inlett försöksstudien där man under ett halvår fastar två dagar i veckan och äter vanligt de andra fem. Deltagarna får menyer för fastedagarna. De genomgår hälsoundersökningar innan studien inleds, efter sex veckor, efter tre månader och sex månader. Dessutom följer man upp dem ett halvår senare, för att se vilka effekter som kvarstår.
Nu har man sammanställt resultaten för de 62 första deltagarna. Majoriteten uppger att de mår bra av 5:2. I genomsnitt har de minskat sitt BMI från strax under 29 till strax under 27.
Diabetikerna har störst förändringar vad gäller midjemåttet. När de gick in i studien hade de i genomsnitt 104 centimeters midja. Efter sex månaders 5:2-diet var måttet istället 100 centimeter. Och sex månader efter att studien avslutats hade de bibehållit hälsoeffekten och ytterligare minskat till 98,5 cm. Även de som inte hade diabetes hade en gynnsam utveckling, men de var smalare från början och minskade inte lika mycket.
Värdena för kolesterol, blodtryck, blodsocker och inflammationsmarkörer har också förbättrats överlag.
En av de saker som Michael Mosley, “grundaren” av 5:2 framhöll som argument för 5:2 var möjligheten att leva längre med hjälp av fasta. Han lutade sig mot forskning på djur som visade att möss som lever under kalorirestriktion får minskade nivåer av tillväxtfaktorn IGF-1. Och eftersom IGF-1 förknippas med celltillväxt och cancer leder minskade nivåer till längre liv hos möss. Hypotesen har varit att man borde se samma positiva effekter hos människor som fastar. Det finns också studier på människor som pekar åt det hållet.
Kerstin Brismar har mätt både IGF-1 och IGFBP-1 hos försökspersonerna och räknat fram en kvot för att se hur tillväxtfaktorn påverkas av fastan. För när det ena värdet, IGF-1, går ner brukar IGFBP-1 öka. Och tittar man på medelvärdet för försökspersonerna efter sex månader ser man en viss minskning av IGF-kvoten, men inte alls någon särskilt stor eller tydlig sådan. Forskaren tycker inte att resultaten hittills styrker tesen att 5:2 minskar IGF-1 så mycket att det i sig kan sägas förlänga livet hos människor.
Vill avsluta att kommentera att det inte är så konstigt att man som typ 2-diabetiker får hälsovinster av periodisk fasta om man normalt äter en “vanlig” blodsockerhöjande mat. Kalorirestriktion har enormt positiva effekter, vilka kan efterliknas genom att antingen äta en lågkolhydratkost som inte ger ett högt inflammatoriskt och diabetesframkallande blodsocker – eller genom att fasta. Eller varför inte kombinera de båda för att få ett riktigt bra resultat?
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/5-2-ger-diabetiker-forbattrad-halsa
Mia says
Såg du på vetenskapens värld häromdagen om kalorier och träning? Avsnitt 17. Det gjorde mig förbannad. Allvarligt talat… hur kunde de ens få publicera detta? Fullständigt irrelevanta tester. Man kan för det första inte mäta kaloriförbrukning med ett pulsband, och för det andra tog de inte hänsyn till hur fett, protein och kolhydrater metaboliseras i kroppen. Sen vad har de olika personerna för basala ämnesomsättning egentligen map muskelmassa, fettmassan, ålder etc. Löjligt tyckte jag…
Men på tal om diabetes, dr fung pratar ju också mycket om fasta för att inte bara komma åt blodsocker utan även insulinproduktion. Ge systemet en break.
Hur intressant som helst 🙂
Vet du hur det ligger till med längre typer av fasta? Lågkolhydratkost sänker väl i sig igf1, så en sådan kombinerat med 18-24h fasta någon gång ibland skulle kanske kunna göra skillnad? Vad tror du, är du för fasta? Personligen tappar jag snabbt sömn av fasta medan min man mår hur bra som helst av det.
/M
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, många upprörda kommentarer idag. Såg inte det själv, men låter förlegat. Har skrivit en hel del om fasta, och anser att det är bra för de flesta. Men stress + fasta oftast inte så bra.. Läs via länkarna i ovan inlägg, där hittar du mina äldre inlägg om fasta. Har även tagit upp det lite i något podcastavsnitt (senast i intervjun med Jonas B, men även tex i avsnitt 36)