Minskat kolhydratintag verkar göra susen mot fettlever, visar en ny svensk studie. Resultaten kan påverka klinisk praxis, tror en oberoende expert. Kul!
Forskarna blev själva förvånade över den dramatiska förändringen (vilket ju är intressant eftersom det finns ganska mycket belägg för det här redan, och särskilt kopplingen mellan socker och fruktos, och fettlever. Läs mer: https://4health.se/?s=fettlever ). Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern minskat med 44 procent. Dessutom förbättrades deras blodfettprofil och de fick minskade inflammationsmarkörer.
I takt med att övervikt och fetma ökar i befolkningen har även antalet patienter med icke alkoholorsakad fettleversjukdom blivit vanligare. Det har gjort att komplikationer till fettlever är på väg att bli den viktigaste orsaken till levertransplantation. Den enda behandlingen som fungerar är viktnedgång. Men enligt forskarna är det inte känt exakt vad som gör denna metod effektiv (återigen, konstigt uttalande med tanke på hur väl andra beskrivit detta samband tidigare).
Forskarna följde med avancerade metoder vad som hände med tio överviktiga patienter vilka sattes på en diet med sänkt kolhydrathalt men med bibehållet totalt kaloriinnehåll. För att vara säkra på att försökspersonerna inte gick ner i vikt lät forskarna väga dem och ge dem extra mat vid behov. All mat lagades på laboratoriet och frystes sedan in.
Minskningen av fettinlagring i levern verkade bero på två saker, dels minskad nyproduktion av fett i levern, dels ökad förbränning av fett i samma organ. Man såg också en snabb förändring av tarmfloran. Bland annat ökade bakterier som producerar folat. Detta är ett intressant fynd då folsyran är viktig för förbränningen av fett, säger forskaren Jan Borén.
Här visas på en möjlighet att påverka inte bara fettlever utan också det metabola syndromet och låggradig inflammation som är intimt förknippat med bland annat hjärt-kärlsjukdom.
“Highlights
•A low-carbohydrate diet (LCD) improves liver fat metabolism in NAFLD patients
•The LCD promotes rapid shifts in the gut microbiota composition of NAFLD patients
•The LCD-induced microbial changes are associated with increased circulating folate
•The LCD increases folate-dependent one-carbon metabolism gene expression in liver
Summary
A carbohydrate-restricted diet is a widely recommended intervention for non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), but a systematic perspective on the multiple benefits of this diet is lacking. Here, we performed a short-term intervention with an isocaloric low-carbohydrate diet with increased protein content in obese subjects with NAFLD and characterized the resulting alterations in metabolism and the gut microbiota using a multi-omics approach. We observed rapid and dramatic reductions of liver fat and other cardiometabolic risk factors paralleled by (1) marked decreases in hepatic de novo lipogenesis; (2) large increases in serum β-hydroxybutyrate concentrations, reflecting increased mitochondrial β-oxidation; and (3) rapid increases in folate-producing Streptococcus and serum folate concentrations. Liver transcriptomic analysis on biopsy samples from a second cohort revealed downregulation of the fatty acid synthesis pathway and upregulation of folate-mediated one-carbon metabolism and fatty acid oxidation pathways. Our results highlight the potential of exploring diet-microbiota interactions for treating NAFLD.”
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30054-8
Lämna ett svar