Chiafrön har ju blivit superhett efter boken Born to run, och de är ju faktiskt inte så dumma utan riktigt nyttiga med fint fett och högt mineralinnehåll (se tex här http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2 , obs! amerikanskt näringsinnehåll visar per portion, i det här fallet 28g, du kan ändra uppe till vänster så att det visar per 100 g. Amerikanskt innehåll visar också kolhydratsmängden inklusive fibrer, så de kolhydrater som tas upp av kroppen är bara en bråkdel av detta)
Min kompis AK bjöd mig på lite chiapudding till efterrätt när hon var hemma i Sverige sist. Vanligen gör hon den så här http://matfysik.wordpress.com/2014/08/16/coconut-cardamom-chia-pudding/
Det är alltså superenkelt, du behöver bara
- 1 dl chiafrön
- 1 burk kokosmjölk
- valfri smaksättning, tex äkta vaniljpulver, kardemumma eller kanel
- själv tar jag också en liten nypa salt som smakförhöjare
Blanda ihop och låt sedan svälla i kylskåp minst en halvtimme, gärna mer
Sara says
Hej Anna och tack för en fantastiskt intressant blogg och en jättebra podd! Ser att det är en konservburk med kokosmjölk på bilden, hur resonerar du kring BPA i konservburkar och feta livsmedel? Det finns ju ingen kokosmjölk i tetra som är ekologisk, så vilket val tror du är bäst? Ekologisk i konservburk eller oekologisk i tetra?
Kepp up the good work!
Med vänlig hälsning,
Sara
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Sara! Tack! 🙂 Och tack för din kommentar
Så roligt,minns att jag svarat på samma fråga innan. Här hittar jag svaret i kommentarerna: https://4health.se/basta-barngroten
Mia says
Ser supergott ut! Men jag har en fråga,om det är lämpligt att äta chiafrön om man har en autoimmun sjukdom, har läst att ,an inte ska det men vet inte varför?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Mia
Det finns sk autoimmune protocols där man undviker frön och nötter.
Min kommentar till det är att de kan båda aktivera immunförsvaret, frön ffa för att de innehåller olika skydd/gifter mot att bli uppätna, nötter för att de kan innehålla mögelsporer
Mia says
Aha ok! Så det är inget extra med dem, man kan ju testa i små mängder och se 🙂
Tack för så snabbt svar, såg väldigt gott ut så jag ska allt testa 🙂