Vad kan det vara? Jo – Nässlor! Titta bakom huset, i hagen, längs gångvägen. De växer överallt och det är helt rätt säsong nu när nässlorna fortfarande är små och spröda.
Nässlor är fullproppade med näring och kan användas på ungefär samma sätt som spenat. Relativt andra grönsaker har de ett högt proteininnehåll. Nässlor är rika på bl.a. folsyra, C-vitamin och betakaroten. Dessutom kan de vara mineralrika. Mineralinnehållet beror delvis på marken där de vuxit, men järn, kalcium och kalium finns det gott om (även om animalisk kost är bättre som järnkälla).
Gör t.ex. en soppa med lite grädde och servera med kokt ägg. Själv serverar jag dem gärna till maten, som en varm krämig grönsaksröra:
Tvätta nässlorna
Förväll dem (dvs. koka upp i lite vatten och häll sedan av vattnet)
Skär bort stammarna och lägg nässlorna i mixer
Tillsätt en skvätt fond eller lite buljong, grädde, peppar och eventuellt salt.
Mixa och servera direkt, t.ex. till gravad lax, annan fisk eller till kött.
[…] Snart är det även dags för nässlor: https://4health.se/supernyttigt-och-helt-gratis […]