Ny forskning visar hur bakterier i din tarm “säger åt dig” att sluta äta när du är mätt. Jag har tidigare skrivit om en rad olika effekter som tarmfloran (https://4health.se/tag/microbiome) har på ditt beteende och din hälsa, bl.a. om hur den styr din aptit (https://4health.se/det-ar-vara-magbakterier-som-styr-vad-vi-ater) Mikroorganismernas behov styr vad vi äter. Vissa magbakterier styr vårt sug efter de näringsämnen som bakterierna i fråga livnär sig på.
Men, den nya studien visar att bakterier i tarmen också har en förmåga att signalera motsatsen: när det är dags att sluta äta. Forskarna tror att det här beror på att det ligger i bakteriens intresse, eftersom de vill bibehålla en stabil population – de tjänar helt enkelt inte på att bli alldeles “överbefolkade” i tarmen.
Efter att ha brutit ner mat, skickar bakterierna ut en viss uppsättning proteiner. När de bryter ner mat skickar de ut andra proteiner. Uppsättningen som skickas ut när bakterierna inte behöver mer näring verkar få den mänskliga vävnaden runtomkring att producera hormon som förknippas med mättnadskänsla (och effekten är den motsatta när mer näring behövs).
20 minuter efter en måltid producerar mikroberna i din tarm proteiner som kan minska matintaget – helt andra proteiner än bakterier producerade innan du ätit. Forskarna testade också hur dessa proteiner påverkar hjärnan och minskar aptiten, genom att injicera små mängder av de ämnen som bakterierna producerar i möss och råttor. De kunde se att mössen reagerade genom att producera mer av de hormon som signalerar mättnad.
Det handlar alltså om att hormoner från matsmältningssystemet signalerar till hjärnan när vi är hungriga eller när vi ätit tillräckligt. Detta är känt sen tidigare, men nu visar man alltså hur det är bakterier i tarmen som påverkar denna mekanism.
Proteinerna som man studerat produceras av E.coli-bakterier i tarmen efter att dessa bakterier ätit sig mätta. Och dessa proteiner påverkade utsöndringen av “gut-brain”-signaler som tex GLP-1 och PYY, och aktiverade aptitreglerade neuroner i hjärnan (hjärnceller alltså). GLP-1 påverkar insulinutsöndringen, och PYY, peptide YY, är ett hormon som associeras med mättnad.
Ett av mättnadsproteinerna från bakterierna heter ClpB. ClpB påverkade inte bara hormoner/signalsubstanser, utan ökade aktiviteten i neuroner i hjärnan som minskar aptit.
Just 20-minuters-intervallet var intressant eftersom det ofta är den tid det tar för en person att känna sig mätt efter en måltid.
Forskarna tror att resultaten kommer att gälla även för människor, eftersom mönstret är i linje med de befintliga teorier som finns om hur hunger styrs.
Detta betyder alltså att en nedsatt tarmflora också kan ge dig sämre mättnadssignaler.
Intressant är också att man i tidigare studier sett en koppling mellan just det här proteinet som bakterierna utsöndrar när vi ska känna mättnad, ClpB, och ätstörningar. Bland annat har tester på patienter med ätstörningar visat att de har mer antikroppar mot ClpB, vilket forskarna tror tyder på förhöjda nivåer av proteinet ClpB. Man vet dock inte om dessa högre nivåer ClpB är en orsak till ätstörningen eller en följd av den.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413115005665
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/cp-gms111715.php
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/magbakterier-sager-till-nar-du-ar-matt
http://psychcentral.com/news/2015/02/10/gut-bacteria-may-affect-appetite/81046.html
Charlie says
Hej! Jag är lite less för nästan alla kostråd som tas upp i podcasten berör den som behöver gå ned i vikt eller har en normalvikt och inte behöver tänka på risken att minska i vikt. Jag har jättesvårt att gå upp i vikt och det är nästan omöjligt att hitta bra kostrådgivning på detta tema. Snälla kan du inte göra ett avsnitt om viktökning. Problemet är att de råd dietister ger ibland är rätt ohälsosamma för en person som mig (lever med kronisk ledinflammation och IBS osv) och att sätta i sig massa mejeriprodukter och spannmål är inte en hållbar lösning då det ökar mina smärtor och magbesvär. Hur gör jag, om jag vill äta inflammationsdämpande kost men samtidigt inte tappa ännu fler kilon vilket är risken med att utesluta gluten, mejerier, socker och äta mer starka kryddor, antioxidanter, fett, grönt te m.m. (Äter en blandning av paleo och IFD)