Jag läste en artikel om hur man nu kunnat kartlägga exakt hur hudens hornlager ser ut och på så sätt bättre kan utforma läkemedel som intas genom huden istället för oralt eller intravenöst. http://svt.se/2.108068/1.2786201/hudens_gata_lost
Sånt får mig att tänka i lite andra banor. Såsom att huden är ett organ som tar upp ämnen. I vissa fall väldigt effektivt. Har du någon gång läst innehållsförteckningen på dina shampoon, balsam, hudkrämer etc? Då vet du att det är en kemikaliehärva som heter duga.
Jag ska skriva mer om det här vid tillfälle, bland annat om hur hudkrämer torkar ur mer än de gör nytta och hur shampoon förstör håret och sedan bara lägger på en hinna med silikoner, parabener och mineraler som gör att det känns och ser lite glansigare ut. Under tiden absorberar du kemikalier genom huden och miljön tar stryk av all skit som spolas ut via avloppet.
Men idag nöjer jag mig med att berätta hur jag gör. Jag använder för det första inget annat än kokosfett (och egengjord helt naturlig hudkräm) på kroppen. Oftast ingenting, för när man väl slutar med alla krämer (och dessutom äter bra med fetter etc) så blir inte huden torr mer än i den supertorra vinterluften. Jag tvättar håret med “balsammetoden” (som jag ska berätta mer om snart) eller helt naturliga produkter (oftast livsmedel 🙂 ). De flesta upplever att de får betydligt finare hår av detta. Själv är mitt hår konstant solblekt och saltvattenskadat så jag är inget bra exempel. Jag använder dessutom sparsamt med tvål och väljer märken som innehåller lite färre “skitämnen”.
Hur gör du? Har du tänkt på att det inte bara är vad du stoppar i munnen som är viktigt?
Monicas Mat says
Balsammetoden är bra och det finns ett än mer naturligt sätt. I nya ayurvedaboken Lisens indiska spa, finns recept på hur man kan använda indiska tvättnötter till schampoo, bra tips för huden med neemojla och mycket mer.. tips!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt, tack för tips Monica! Har också hört om tvättnötter. Andra rengörande naturliga produkter är bl.a. bikarbonat och ägg 🙂
Vårdande – allt från ricinolja till äppelcidervinäger
Matgiken says
Vi har sedan några år tillbaka bytt ut alla ”badrumsprodukter” mot sådana med mindre skit. Undviker syntetiska parfymer, parabener, sls:er etc och väljer ekologiskt. I ett nafs försvann problemen med mjäll och torr hud för både mig och sambon. Dessutom behöver vi bara undantagsvis (läs: ibland vintertid) använda kroppslotion/olja, eftersom huden inte är alls lika torr längre. Riktigt skönt, och väldigt logiskt när man tänker efter. 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad roligt att höra att mjäll försvann. Mitt blir bättre, men försvinner inte helt. Kanske beror på att jag ibland använder parfymerad balsam (dock paraben- och silikonfri). Märker att produkter med lågt pH hjälper mot mjäll, och när jag själv gör helt naturliga produkter istället för att köpa.
Har du tips på ekologiska märken som fungerar för er?
Annika Lindqvist says
Och som om det inte räcker med att behöva tänka på vilket schampoo, vilken tvål och kroppslotion vi använder är det här med diverse ämnen i våra kläder en hel vetenskap. Tungmetaller kan förekomma i vissa färger, korta fibrer (används framför allt billiga plagg) hålls ihop med lim och andra ämnen. Det är de plagg som vrider sig vid sömmarna efter tvätt då ämnena som håller ihop fibrerna sköljs bort. Second hand och ärvda kläder är alltså inte bara en ekonomisk vinst!
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra att du tar upp det Annika! Det där med sömmarna hade jag inte koll på. Har också börjat köpa lite second hand och framför allt shoppar jag mindre prylar och kläder totalt sett (beror kanske mest på att jag är egenföretagare 🙂 )