En ny studie visar att våra förfäder, Homo erectus, redan för 800 000 år sen åt en varierad kost med mycket växtdelar. Dessutom planerade de mathållningen med årstiderna.
De här människorna var mer flexibla och hade redan då stor förståelse för att hushålla och anpassa sin kost. De förstod vad de kunde äta och inte kunde äta. Det tyder också på någon sorts planering och framtida möjligheter att förse sig med näring.
De förmänniskor som levde vid den israeliska platsen där man gjort studien på lämningar, Gesher Benot Ya’aqov, för 780 000 år sedan var någon form av homo erectus. Det är känt sedan tidigare att de åt kött och fisk, men nu kan forskare visa att de också åt mängder av olika växter. På menyn fanns nötter och frön, olika slags rotfrukter och många sorters grönsaker. Forskarna har i det utgrävda materialet hittat inte mindre än 55 olika växtsorter, som måste samlats in vid olika årstider. Sammantaget pekar det här på att de hade vissa växter som stapelvaror, och att de kunde planera inför årstider med lägre tillgång på viss sorts mat.
Studien är också en fingervisning om det som vi kallar stenålderskost, alltså vad vi Homo sapiens åt mycket senare. Den kosten innehöll mycket mer än dagens kostrekommendationer. De åt i stort sett allt som var ätligt. Och det mesta i naturen är faktiskt ätligt. I Sverige har vi tex mycket få giftiga växter. Det är lätt att vi föreställer oss att stenåldersmänniskor för 50 00 år sedan hade ganska dåligt begrepp om vad de kunde äta eller inte, med ett ganska snävt födoval, men så var det inte ens för nästan 800 000 år sedan.
Jag har tidigare skrivit på liknande tema: https://4health.se/vi-at-mycket-gronsaker-under-evolutionen
http://www.pnas.org/content/early/2016/11/29/1607872113.abstract
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6580204
Lämna ett svar