50 000 år gammal avföring från Neandertalare har analyserats. Man har trott att Neandertalarna var mer utpräglade köttätare än någon annan människoart baserat på lämningar från slaktplatser mm. Men med masspektrometri, där olika molekyler i avföringen kunnat seprareras, har man funnit att andelen föda från växter var större än förväntat. Kött dominerade dock födointaget.
Jag läste i Sydsvenskan häromdagen om ny forskning på detta, men jag hörde Dr Robert Lustig prata om just fiberinnehåll i avföringen från jägare och samlare i en intervju för flera år sedan. Så jag vet inte riktigt vad som är nytt. Lustig berättade om att avföringen visar att vi fick i oss mer än 100 gram fiber om dagen. Betänk då att fiberrik mat sällan innehåller mer än 10% fiber (brysselkål tex som räknas som fiberrik grönsak innehåller 2,5% fiber), så det skulle motsvara flera kilo grönsaker per dag.
Men gör inga försök att äta fiberberikade produkter, fibrer är nyttiga för att det skyddar kolhydraterna då fibrerna behålls i sitt naturliga tillstånd och för att de är prebiotika, dvs mat för våra probiotiska bakterier.
[…] Även om man ser ur ett evolutionärt perspektiv kan detta vara rimligt. Under större delen av evolutionen har vi nog haft re-feed-dagar då vi hittade kolhydratkällor. Hur ofta är väl frågan, men förutom inuiter så levde vi troligen inte i konstant ketos. Det finns historiska fynd som tvärtom tyder på att vi åt mycket växtdelar https://4health.se/vi-at-mycket-gronsaker-under-evolutionen […]