Att ersätta animaliskt fett med vegetabiliskt sänker inte risken för hjärtsjukdomar enligt en större analys som publiceras i British Medical Journal.
Det har länge funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor sänker kolesterolhalterna i blodet och på så sätt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men det vet ju du som läser och lyssnar här att så inte är fallet. (https://4health.se/139-kolesterol-van-eller-fiende)
Men nu har amerikanska forskare gått igenom en av de större studierna på området, Minnesota coronary experiment, som pågick mellan 1968 och 1973. När studien publicerades visade den att en kost rik på vegetabiliska oljor minskade kolesterolhalten och kom på så sätt att bli en hörnsten i uppfattningen att fleromättat fett är bättre för hjärtat än mättat fett, som främst kommer från djurriket.
Men den nya analysen visar att överlevnaden inte alls var bättre för de deltagare som fick en kost rik på vegetabiliskt fett. Forskarna har även gått igenom ett antal andra studier där deltagarna lottats till olika dieter. Men dessa visade inte heller på någon minskad risk att dö med en kost rik på vegetabiliska oljor, jämfört med en kost rik på animaliskt fett.
Deras resultat får ytterligare stöd i form av tidigare opublicerat material från en annan stor studie på området, Sydney diet heart study. Även här hade deltagarna en ökad risk för kranskärlsjukdom om de fick vegetabilisk olja och linolsyra, jämfört med mättat fett.
Forskarna bakom analysen har även gått igenom fem andra randomiserade studier som testat att ersätta mättat fett med vegetabiliska oljor för att minska risken för hjärtsjukdom. Men ingen av dessa kunde visa att risken att dö minskade med en diet som var hög på linolsyra.
Den bristfälliga publiceringen från främst Minnesota coronary experiment ligger troligtvis bakom en överskattad tro på att fleromättat fett bör ersätta mättat fett, skriver forskarna.
“Results The intervention group had significant reduction in serum cholesterol compared with controls (mean change from baseline −13.8% v −1.0%; P<0.001). Kaplan Meier graphs showed no mortality benefit for the intervention group in the full randomized cohort or for any prespecified subgroup. There was a 22% higher risk of death for each 30 mg/dL (0.78 mmol/L) reduction in serum cholesterol in covariate adjusted Cox regression models (hazard ratio 1.22, 95% confidence interval 1.14 to 1.32; P<0.001). There was no evidence of benefit in the intervention group for coronary atherosclerosis or myocardial infarcts. Systematic review identified five randomized controlled trials for inclusion (n=10 808). In meta-analyses, these cholesterol lowering interventions showed no evidence of benefit on mortality from coronary heart disease (1.13, 0.83 to 1.54) or all cause mortality (1.07, 0.90 to 1.27).
Conclusions Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.”
https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/
https://www.corren.se/nyheter/vaxtfett-skyddar-inte-hjartat-om4093967.aspx
Tack till Annika Dahlqvist som hittade studien.
Lämna ett svar