Det finns oändligt många myter och feltolkningar kring vad som faktiskt är nyttigt och vad som är farligt. Låt oss reda ut det här en gång för alla.
Enkelt uttryckt – alla naturliga fetter är nyttiga och onaturliga är onyttiga.
Vad är då naturliga fetter?
Det finns 3 huvudgrupper av naturliga fetter; mättade, enkelomättade och fleromättade .I sin naturliga form är de alla nyttiga och vi behöver en bra blandning av alla. De flesta fettkällor innehåller en blandning av de olika fetterna, men mer eller mindre i olika livsmedel.
Mättade fetter finns rikligt bl.a. i kött, mejeriprodukter och kokos. De är stabila och tål upphettning, vilket gör att det är bäst att steka t.ex. i kokosfett eller smör. Omättade fetter blir onyttiga om vi hettar upp dem för mycket. I kroppen är detta också viktigt, vi behöver hållbara fetter t.ex. i våra celler. Tyvärr tror många att mättat fett är onyttigt, bl.a. pga feltolkade forskningsresultat, myter och en del studier gjorda på onaturliga fetter, mer om sådana längre ner. För dig som vill veta mer om dessa felaktiga myter och tolkningar av studier, läs boken “Fett och Kolesterol är Hälsosamt” av läkaren och forskaren Uffe Ravnskov. Som titeln antyder finns det en hel del felaktiga myter även kring kolesterolet, men mer om detta i ett senare inlägg.
Enkelomättat fett finns bl.a. i nötter, avocado och olivolja, medan fleromättade fetter finns i fisk, nötter, frön och växtoljor. Så länge vi får i oss omättade fetter i naturliga proportioner är det mycket nyttigt. Ett problem som kräver ett eget inlägg vid ett senare tillfälle är mängden Omega6 i förhållande till Omega3. De båda är så kallade essentiella fleromättade fetter, dvs fetter som inte kroppen kan tillverka själv utan vi måste tillföra med kosten. Det är mycket vanligt att vi äter en alldeles för stor mängd Omega6 i förhållande till Omega3. Omega6 finns mycket i växtoljor och margariner, medan Omega3 finns i fet fisk. Tumregeln naturliga vs. onaturliga fetter fungerar dock även här. För hur naturlig är den mängd växtoljor som industriproduceras och vi får i oss i allt från snabbmat, till tonfisk i olja?
Onaturliga fetter är transfetter, härdade fetter och omestrade fetter. Vad är då detta? Jo, samtliga är industriellt framställda fetter med syfte att öka hållbarhet och/eller ändra konsistens på fettet. Eftersom fetterna är främmande för kroppen stör de normala processer i kroppen och har därför visat sig vara farliga. Trots detta är de tillåtna i Sverige, medan man förbjudit några av dem i andra länder.
Härdat fett är ett fett som på industriell väg görs mättat av en från början omättad olja. Detta görs framförallt för att öka hållbarheten och används tex. i skafferivaror såsom småkakor samt i flytande margarin. Problemet för kroppen är att den helt plötsligt får mättat fett av en onaturlig storlek, eftersom de omättade oljorna innehåller längre fettsyror. Härdningsprocessen består i stark upphettning och tillförsel av väte. Man använder nickelspån som katalysator och man tar bort vitaminer mm eftersom de stör processen. I efterhand färgar man ofta fettet för att de ska se bra ut.
Även transfetter bildas under härdningsprocessen och finns tillsammans med härdade fetter i delvis härdat fett. Transfetter är omättade fetter, men med atomerna i en onaturlig placering, vilket gör att de inte passar in i vår kropp. Det är väl bevisat i forskning att transfetter skapar sjukdomar.
När man framställer omestrat fett bryter man på kemiskt vis bindningarna i fettet och skapar sedan ett fett med en annan fördelning av fettsyror för att få önskade egenskaper Ofta görs detta i margarin för att få fast form på växtoljor. Omestrade fetter är också kroppsfrämmande, men man har ännu inte med forskning bevisat hur farliga de är.
Några tips på vägen:
Var inte rädd för fett i naturlig form, men undvik margariner, växtoljor, småkakor och annat med lång hållbarhet samt snabbmat i för stora mängder. Ät gärna rikligt med fett från tex fisk, nötter, avocados, kött, kokos och riktigt smör!
[…] fetter https://4health.se/vilka-fetter-ar-nyttiga-och-vilka-ar-farliga Share this page Tweet about this Email this link Det här inlägget postades i Nyheter. […]