Alkohol dödar tre miljoner människor i världen varje år, visar en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Män är värst drabbade, men även unga. Mer än var tionde dödsfall för personer mellan 20 och 39 år är alkoholrelaterad.
Sorry att jag är en sån party pooper. Jag vet att jag skrivit mycket om de negativa effekterna av alkohol – även i liten mängd – på sistone. Men det är viktigt eftersom många fortfarande är av den felaktiga uppfattningen att lite alkohol är bra för hälsan.
Rapporten, som kommer ut vart fjärde år, ger en övergripande bild av alkoholkonsumtion och dess inverkan på folkhälsan runt om i världen. WHO drar slutsatsen av läget att alkohol globalt sett är ett kolossalt hälsoproblem.
Trots att siffrorna visar på en minskning av stordrickarna och antalet alkoholrelaterade dödsfall sedan 2010 är den skadliga alkoholanvändningen fortfarande oacceptabelt hög, särskilt i Europa och Amerika, anser WHO.
Alkohol är en ledande riskfaktor för sjukdom och död och står för 5 procent av den globala sjukdomskostnaden. Mer än 3 miljoner människor dör varje år på grund av alkohol ( 1 av 20) och majoriteten är män: 2,3 miljoner. Nästan 29 procent av dödsfallen orsakas av skador i samband med olyckor, däribland självmord och trafikolyckor.
Unga är särskilt utsatta, 13,5 procent av dödsfallen bland personer mellan 20 och 39 år kan kopplas till alkohol, enligt WHO, och till 7,2 procent av samtliga förtida dödsfall globalt. Bland 15-19 åringar dricker 27 procent regelbundet, av dem finns majoriteten (44 procent) i Europa, följt av Amerika (38 procent) och Västra Stillahavet (38 procent). Undersökningar om ungas alkoholvanor visar att många börjar dricka redan i 15–årsåldern och det gäller både pojkar och flickor.
I världen uppger runt 2,3 miljarder personer att de är vanedrickare. Den genomsnittliga dagliga konsumtionen per person är 33 gram ren alkohol, vilket är ungefär två glas vin, en stor flaska öl eller två snapsar (40 ml).
Europa ligger i topp över alkoholkonsumtionen per capita och i rapporten varnar forskarna för en ökande trend under en tioårsperiod. Särskilt i Sydostasien, Amerika och regionen i Västra Stillahavet. Alla länder kan göra mycket mer för att minska alkoholkonsumtionen och samhällskostnaderna för det skadliga drickandet enligt WHO.
En studie som presenterades tidigare i år visar att det inte finns någon nivå för när alkohol är helt ofarligt. Alla kroppens organ tar skada av alkohol, exempelvis ökar risken för cancer påtagligt även vid små mängder.
Risken för alkoholskador varierar också mer mellan åldrar än man tidigare har sett. För unga är det särskilt viktigt att vara måttfull eftersom långvarigt drickande under ungdomsåren orsakar ändringar i hjärnans funktion och kan påverka kärlen, visar studier.
Allt för många människor, deras familjer och omgivningen drabbas av konsekvenserna av det skadliga drickandet i form av våld, skador, psykisk ohälsa och sjukdomar som cancer och stroke. Det är dags att intensifiera åtgärderna för att förhindra detta allvarliga hot mot folkhälsan, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, Generaldirektör för WHO i ett uttalande.
Mer i tidigare inlägg https://4health.se/?s=alkohol och missa såklart inte podcastavsnitt 101: https://4health.se/101-ett-glas-vin-ar-det-nyttigt
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/who-alkoholanvandningen-oacceptabelt-hog/
Marita says
Du har rätt. Och är modig som står upp för denna obekväma kunskap.