Vilka fetter är nyttiga och vilka är onyttiga? Här reder vi ut skillnaden mellan olika fetter, med extra fokus på margarin vs. smör-frågan.
Jag är säker på att avsnittet innehåller någonting för alla – både novisen och kostveteranen :), även om vi i det här avsnitts faktiskt tar ett steg tillbaka och diskuterar en av kostens grundpelare.
Vad är egentligen margarin och vad får klassas som smör? Och är mättade fetter verkligen ok? Vad säger forskningen? Varför har vi haft kostråd mot mättat fett så länge?
Jag tar även upp några mer specifika frågor, som tex matfettsblandningar som Bregott – är de ok? Jag har en del argument som du kanske inte funderat över tidigare. Och så pratar vi omega-3 och omega-6 mm.
Dagens avsnitt är en halvtimme långt. Passa på att lyssna på tåget!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.
Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:
https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Lotta says
Superintressant podd!
Efter det här avsnittet undrar jag lite mer om oljor, ffa olivolja – vad händer egentligen vid upphettning, rent kemiskt? Och hur påverkar det kroppen? Och vad är skillnad på extra virgin och varmpressad, molekylärt? Om man skulle laga mat med den, blir de då likvärdiga, eller är extra virgin bättre, även om den (delvis?) förstörs?
Tack för all bra info!
Anna Sparre @ 4health.se says
hej! tillsvidare läs bl.a. här (även om det inte besvarar alla dina frågor): https://4health.se/stek-inte-i-olja gå vidare via länken till forskningsrapporten så kan du läsa detaljerna
Martin Arvidsson says
Hej! Gillar din podd och har börjat lyssna igenom historiken med stort intresse. I avsnitt 30 pratar du om en fuskstudie av någon som heter, svårt att höra: Angel Keith? Jag kan inte hitta något om detta, försöker stava namnet på olika sätt. Skulle gärna läsa mer om det. Tack, Mvh, Martin
Anna Sparre @ 4health.se says
Välkommen hit 😍
Ancel Keyes menar du nog 😊