Visste du att medkänsla kan göra allt från att stärka immunförsvaret och minska infektioner, till att minska stress och öka välbefinnandet?! Men vad är då medkänsla, och hur tränar du upp den?
Medkänsla kan nästan sägas vara motsatsen till stress. När du är stressad kör du bara på och blir mindre medkännande. Medkänsla ger sammanhållning och att vi själva mår bra inombords. Bl.a. genom att det ökar utsöndringen av oxytocin. Medkänsla är att ta hänsyn till vad jag själv eller någon annan behöver just nu.
Det är viktigt att veta att det är stor skillnad mellan empati och medkänsla. Empati aktiveras när vi själva eller någon annan upplever smärta. Då ökar negativa känslor och obehag hos oss. Empati kan öka risken för stress och utmattning. Medkänsla däremot ökar de positiva känslorna. Det handlar om mod och villighet att närma oss och hjälpa den som har det svårt, och leder inte till stress.
Så hur tränar man upp sin medkänsla och kammar hem de positiva effekterna av den? I huvudsak handlar det om att regelbundet lyssna på kroppen. Det blir också enklare om man försöker sätta ord på känslor. Vad är det jag känner just nu? Är jag orolig? Rädd? Trött? Ledsen?
Ju bättre du blir på att lyssna på dig själv och din egen kropp, desto bättre blir du i regel på att känna in hur andra har det.
Hittade en artikel baserad på Ola Schenströms (läkare och mindfulnesslärare) bok 52 vägar till medkänsla. Där ger han följande 7 konkreta tips på hur du ökar sin medkänsla och därmed kan förbättra din hälsa.
- Lyssna på kroppen regelbundet och lägg märke till när du tex är trött eller spänd. Fundera på vad du kan göra åt det.
- Sätt ord på känslor. Då blir det lättare att reglera dem. Man har sett i forskning via hjärnröntgen att när man sätter ord på känslor så lindras de ofta.
- Observera dina tankar. Se dina tankar som just tankar och inte som sanningar. Tex självkritiska tankar. Vi har tankar – vi är dem inte.
- Pausa i vardagen. Stanna upp ibland. Det hjälper dig att bli mer medveten om ifall du själv eller någon i din närhet inte mår bra. Och att det är helt okej att må dåligt ibland.
- Var snäll mot dig själv och ta hänsyn till dina behov. Ta en paus, gå en promenad om du behöver det. Lägg en hand på bröstet om du råkar ut för en jobbig situation. Beröringen gör att du återhämtar dig snabbare – ett effektivt verktyg tex om någon kritiserar dig.
- Fråga dig själv hur vänlig du varit idag. Mot dig själv och mot andra. Checka av regelbundet.
- Ge bort lite vänlighet till någon som behöver det. Det kan vara så enkelt som att hjälpa dem att transportera kartonger till återvinningen 🙂
Nina says
Bra och konkreta tips att ta med in i 2020!
Anna Sparre @ 4health.se says
Gott nytt år 🙂