Julmaten kan vara ganska nyttig om du avstår bröd och det mest sockrade. Men det saknas ofta grönsaker. Gör julbordet lite grönare och nyttigare genom enkla tillbehör av grönkål.
Här är en favorit i repris – ett inlägg från 2015 🙂
Några enkla förslag med länkar till recept:
- Grönkålschips https://4health.se/enkla-nyttiga-och-supergoda-gronkalschips-recept
- Ät den rå i sallad – ser väldigt juligt och fint ut med lite granatäpplekärnor på toppen
- Färgglad coleslaw https://4health.se/enkel-fargglad-och-naringstatare-coleslaw
- Gör en nyttig lowcarb janssons frestelse: https://4health.se/janssons-frestelse-%E2%80%93-nyttig
- Hacka och stuva den med lite grädde (eller kokosgrädde om du vill vara mejerifri)
- Och så ett par nyare tips: https://4health.se/lyxigt-tillbehor-pa-gronkal och https://4health.se/festligare-brysselkal-i-ugn
Butikerna fylls med grönkål inför jul. En oerhört fin grönsak som både har de mörkgröna grönsakernas fina egenskaper (folat, vitamin K, kalcium, magnesium, karotenoider och massor med annat fint) och kålfamiljens antioxiderande/ cancerhämmande effekter.
Många har bara sett grönkål som dekoration runt julskinkan, men det finns oändligt många goda sätt att ta tillvara på den!
Fler tips på både fysisk och mental hälsa i senaste podcastavsnittet a 15 minuter: https://4health.se/274-julhelgen-konkreta-tips-for-helgdagar-och-andra-sociala-sammankomster
Bo Blomberg says
Och allra godaste användningen är ju att göra långkål!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! God jul!