Publicerar om ett recept som jag först la upp inför jul den 20 dec 2010. De senaste åren har vi använt det här receptet för vår Jansson på julafton och den äts med god aptit av alla, även av dem som normalt äter potatis mm. Rekommenderas varmt!
Nyttigt, glutenfritt och lowcarb alternativ till Janssons frestelse
- ca 500g vitkål
- ca 300g grönkål
- 2 st gula lökar
- 200 g ansjovisfilé
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl nötter (tex hasselnötter)
- smör
Skär kålen i strimlor. Skala löken och skär i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form med smör. Varva kål, lök och ansjovis i formen.
Häll över ansjovisspad (mängd efter smak) och grädde.
Finhacka nötterna i en bra mixer. Strö nötterna överst i formen.
Skär eller hyvla tunna skivor av smöret och lägg ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader mellan 40 och 60 min.
Uppdatering:
Ursprungsreceptet från 2010 görs på grädde, men det går att använda kokosgrädde istället för att få ett nyttigare mejerifritt alternativ. Använd då enbart det fetaste av kokosgrädden för att det inte ska bli för vattnigt.
Mat som serveras varm smakar i regel inte kokos. Och ytterligare ett tips när du använder kokosprodukter i mat är att tillsätta en skvätt ÄCV om du vill att det inte ska smaka kokos.
Du kan också tillsätta en sked fiberhusk för att motverka att det blir rinnigt/vattningt. Grönsaker vätskar sig mer än potatis.
Beatrice says
Tack snälla för att du la upp receptet igen! Har tidigare gjort Jansson med kålrabbi men nu har jag en ny favorit i denna. Pga överkänsligheter så använde jag kokosmjölk och jordmandelmjöl och det gick alldeles utmärkt. Får nog bli en ny sats ikväll… jo så blir det helt klart. Tack fina du!
Anna Sparre @ 4health.se says
åh, tack snälla! Och tack för tipset om att te fungerade me kokosmjölk! 🙂