- Populärast var de olika inläggen om superkort och intensiv träning, bl.a. baserat på BBCs inslag/ vetenskapens värld
https://4health.se/myter-om-traning-och-halsa-vetenskapens-varld
https://4health.se/angaende-det-har-med-3-minuters-traning-vad-behover-vi-for-traning-och-hur-mycket
https://4health.se/the-truth-about-exercise - På andra plats klippet med Nisse Simonsson
https://4health.se/nisse-simonsson-ger-kloka-rad-i-tv4 - Bra klipp om socker i våra kroppar
https://4health.se/3-minuter-om-socker-leptin-och-hur-kroppen-fungerar - Beroendeframkallande ämnen i mejeriprodukter och gluten
https://4health.se/opioida-peptider-anledningen-att-mjol-och-mejeriprodukter-ar-beroendeframkallande - Hur man sötar maten nyttigt
https://4health.se/sota-maten-nyttigt - Kan candida/svamp ge cancer?
https://4health.se/kan-candidasvamp-orsaka-cancer
Alla inlägg och poddavsnitt
Nyttig fisk?
Det är supernyttigt med fisk, pga livsviktigt omega-3, mineraler som selen och jod som vi i övrigt får för lite av, fint protein osv. Men vi har ett problem, och det är miljögifter. Jag vill med detta inlägg absolut inte smutskasta fisk. Det är inte fisken som är problemet, det är utsläpp, besprutning och gödsling i samband med jordbruk mm.
Eller jo, den odlade fisken är ett stort problem, särskilt ur ett miljöperspektiv, men även hälsomässigt:
https://4health.se/odlad-fisk
https://4health.se/ata-lax-eller-inte-laxfestens-baksida
https://4health.se/fisksorter-%E2%80%93-hotade-eller-ej
Acceptansen av gifter som till slut hamnar i vår mat har gått så långt att EU till och med gett Sverige tillstånd att överstiga de gränsvärden som finns (och det finns inte ens gränsvärden för alla gifter). Sverige hade ett tillfälligt undantagstillstånd att fånga fisk i Östersjön med för höga halter av dioxin och PCB och sälja till svenska folket (dock förbjudet att exportera). Vid årsskiftet blev tillståndet permanent så länge man går ut och informerar om gifterna. En enda dag var detta på nyheterna efter sommaren och det finns även en hemsida www.nyttigfisk.se som beskriver halterna. Tvivelaktigt om detta verkligen kan räknas som information till hela svenska folket.
På nyttigfisk.se beskriver man: ”Dioxin och PCB är miljögifter som, vid höga halter, kan påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och misstänks påverka vår möjlighet att få barn samt även öka risken för att få cancer. Mer än hälften av strömmingen som tas upp i norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har höga halter av dioxiner och PCB.”
Testfakta och Naturskyddsföreningen beskriver hur odlad lax från Norge, särskilt ekologisk lax, innehåller höga halter bromerade flamskyddsmedel, PDBE. Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används för att försvåra antändningen i textilier, möbler, datorskärmar mm. De kan lätt spridas i miljön och är dessutom fettlösliga, vilket innebär att de lagras i djur och människor. Eftersom de är långlivade kan de också transporteras långa vägar i luft och därmed påträffas på ställen långt från spridningskällan. Flamskyddsmedel kan ge allvarliga hälsoeffekter som att påverka hjärnans utveckling hos foster och spädbarn, ge leverskador samt ha effekter på fortplantningsförmågan. Det är primärt fodret som utgör källan för de här ämnena. Ju mer fiskolja och fiskmjöl laxen får desto högre halter PBDE. Fiskmjölet som för övrigt är en riktigt stor miljöbov som förstör botten på våra hav (produktionen av det) och bidrar till enorma utsläpp. I dag finns inget gränsvärde för bromerade flamskyddsmedel i fisk. Uppdrag granskning gjorde programmet ”det rosa guldet” där de visade att det går åt 2,5 kg vild fisk för att odla 1 kg lax. Dessutom gör fiskemetoderna av fodret än mer skada.
http://www.testfakta.se/incoming/article57436.ece
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/radda-mannen/miljogifter-i-fisk/
Dessutom, tänk på vad du slänger i vattnet. På en genomsnittlig mjukbotten ligger omkring 40 kilo papper och plast per kvadratkilometer, enligt uppskattningar från Göteborgs universitet. Omräknat till vanliga bärkassar i plast blir siffran en påse per 20 meter. Skräpet är skadligt för djurlivet och forskarna tror att plasten förgiftar Östersjöfisken när den bryts ned i vattnet. En bidragande faktor till gifterna i fisk och också en bidragande faktor till att vi har så lite fisk i vissa vatten.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/plaster-hotar-fisken-i-ostersjon_7304803.svd
Det är dags att börja ställa krav på utsläpp i jordbruk, industri mm. Det är också dags att sluta överkonsumera mediciner som gör att vi får i oss hormoner mm via dricksvatten och mat. Och det är dags att ta ansvar för vad vi själva slänger i naturen. Ju fler som uppmärksammar detta desto större sannolikhet att det händer något!
Naturskyddsföreningen föreslår: ”Lagstiftningen behöver reformeras. De miljögifter som finns i matfisk och produkter som når vanliga konsumenter, måste fasas ut. Inte minst farliga kemikalier som barn kommer i kontakt med måste snabbt regleras, liksom hormonstörande ämnen som kan skada vår fertilitet.
För att påverka internationella regler för kemikalier och, inte minst, EU:s miljörätt behövs såväl förslag på hur reglerna ska skärpas som att enskilda länder går före och tar initiativ för att få bort gifterna. Detta är viktigt för att driva på utvecklingen i rätt riktning inom hela EU.”
Passar på och tacka Thomas, vars brev med tips på länkar detta inlägg bygger på 🙂
Läs gärna även inlägget om kadmiumhalter i jordbruket och benskörhet https://4health.se/benbrott-av-gifter-i-spannmal
Göran Peterssons (Chalmer) text http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/90240.pdf
Smör vs. Margarin – så framställs det
Aftonbladet publicerar information och bilder från margarinfabriken som gör Becel, Flora, Milda och Lätta. Att jämföra med smörframställningen längst ner här i inlägget…
Klipper och citerar från Aftonbladets artikel:
“Grundregeln är att bulktransport av livsmedel ska ske i tankar som bara innehåller livsmedel. Men det finns ett undantag när det gäller matoljor”
“För att fartygen inte ska gå tomma när de vänder tillbaka till Asien får samma tankar fyllas med ett hundratal olika kemiska ämnen som aceton, hexan, heptan, glykol, metanol, fosforsyra och svavelsyra.”
“Eventuella kemikalierester ska försvinna när oljan sedan raffineras i fabriken.”
“Palmoljan är en viktig ingrediens i margarin. Men den finns sällan med i innehållsförteckningen på förpackningen. I stället står det vegetabiliskt fett. Palmoljan har dåligt rykte eftersom regnskog historiskt har skövlats för att ge plats åt palmplantage.”
“[Fabriken] är långt ifrån de vackra böljande rapsfälten som visas i reklamen.”
“Margarin består av olika oljor, vatten, tillsatser och aromämnen. Men det är inget som går att bre på smörgåsen. För att få en smörliknande konsistens måste ingredienserna genomgå flera kemiska processer.
– För att slå sönder fettet kemiskt så blandas tio kilo natriummetylat till tio ton palmolja,”
“Den kemiska processen kallas omestring.
– Det innebär en förändring av positionerna av fettsyror i fettet och det kan eventuellt medföra hälsoproblem. Det här är en onaturlig förändring av fetterna vi använder. Frågan är om det får några konsekvenser”
“Fettet som kommer ut är brunaktigt. Det behandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att ta bort lecitin och fria fettsyror. Sedan bleks fettet med blekjord för att få en neutral färg och smaken neutraliseras med hjälp av vattenånga.”
“– Man tar bort naturliga antioxidanter som finns i det ursprungliga fettet. Sådana saker kan vara väldigt allvarligt hälsomässigt och innebära att margarinet saknar viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler som finns i de ursprungliga fröna.”
“Massan färgas gulaktig för att likna smör och smöraromet diacetyl tillsätts. Diacetyl har på senare år blivit känt för den så kallade popcornlungan.”
“Nyligen tilldömdes amerikanen Wayne Watson 47 miljoner kronor i skadestånd för en lungsjukdom han fått när han andats in synteztiskt smörarom från mikropopcorn.
– Det är känt sedan tidigare att det finns en arbetsmiljöproblematik kring diacetyl.”
“En färsk studie från University of Minnesota visar att diacetyl kan förvärra sjukdomsförloppet för patienter med alzheimer.”
“– Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Petersson vid Chalmers som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år.
Han tycker att verket bygger sina rekommendationer på en ovetenskaplig fettskräck och att det är socker och inte fett som ligger bakom diabetes och övervikt.
Han anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.
Birgitta Strandvik, professor emerita i barn- och ungdomsmedicin och forskare vid Karolinska institutet, ser också ett samband mellan ohälsa och omega-6.
– Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.”
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab
Se även ett försök att smälta margarin:
Smörframställning:
Om än industriell storskalig smörframställning så ser det betydligt trevligare ut i klippet nedan… (Läs gärna mer här https://4health.se/margarin-vs-smor)
3 minuter om socker, leptin och hur kroppen fungerar
Sugar is killing us kallas det här lilla lättsmälta klippet som handlar om hur socker funkar i kroppen mm
Bisfenol A hos tandläkaren – och östrogendominans
Det hormonstörande ämnet bisfenol A, som förbjudits i nappflaskor och som utreds ikassakvitton, används nu i fyllnadsämnen för att behandla barns tänder.
Bisfenol A är en ingrediens i ett vanligt tandfyllnadsmaterial som används bland annat till att fylla i gropar och ojämnheter på barns tänder för att motverka hål. I Jönköpings län används det rutinmässigt på alla barn, i andra län används det bara på barn som har mycket hål eller problem med tänderna.
När man forskat på djur, har man sett att det sexuella beteendet och förmåga att få ungar har påverkats, och även inlärningsförmågan.
Bisfenol A har en effekt som liknar östrogen. Det relaterar till så kallad östrogendominans, vilket börjar bli ett stort problem bland kvinnor. P-pilleranvändning, fytoöstrogener i sojaprodukter mm, kemiska ämnen som bisfenol A, hormoner i kranvattnet osv bidrar alla till att vi får onormalt höga nivåer östrogen.
Samtidigt minskar våra nivåer av det andra kvinnliga könshormonet, progesteron, vilket samverkar med östrogenet på ett mycket exakt vis. Minskningen av progesteron beror till stor del på stress. Progesteron bildas av binjurarna, vilka också producerar stresshormoner. När vi stressar, oroar oss, tränar extremt mycket eller dylikt så prioriterar binjurarna produktionen av stresshormoner framför produktionen av progesteron. Vi hamnar alltså i ett läge med för mycket östrogen och för lite progesteron, vilket kan ge diverse problem, bl.a. PMS, riklig mens, och svårigheter att få barn.
Läs mer:
https://4health.se/hoga-halter-hormonstorande-i-konservmat
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5326393
Senaste kommentarer