I nedan youtube-video (32 min) förklarar dr Mary Vernon (på engelska) hur och varför lågkolhydratkost fungerar. Andreas Eenfeldt intervjuar:
Alla inlägg och poddavsnitt
Angående senaste veckans nyhet om sockrets inverkan på hjärtsjukdom
Du har säkert sett eller hört om det under veckan som gått, annars kan du läsa mer via länkarna nedan.
Även om jag tror på att socker är dåligt för hjärt- och kärlhälsan, så var det här bara en observationsstudie. Dessutom så undersöktes inte faktisk effekt på hälsan, utan effekt på kolesterolprofilen. Dock tror jag även här att studien träffat relativt rätt eftersom man inte bara tittat på de traditionella kolesterolproverna, utan faktiskt undersökt hur mycket små oxiderade kolesterolpartiklar personerna i fråga hade. Men vill ändå hänvisa till mitt inlägg om att tolka forskningsresultat med kritiska ögon: https://4health.se/traffsakert-om-sponsrad-forskning
Bättre sammanställning av kostens betydelse på hjärt- och kärlsjukdom (CVD) hittar du här: https://4health.se/bra-sammanstallning-av-studier-pa-kost-vs-hjartsjukdom
Läs mer om sockerstudien:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-okar-risk-for-hjartsjukdomar_6579947.svd
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/socker-okar-risk-for-hjartsjukdomar
Månadens populäraste inlägg – oktober
- Populärast var inlägget om att Valios Mjukt & Gott är bättre än Bregott
https://4health.se/varfor-valio-mjukt-gott-ar-battre-an-bregott - På andra plats att högre kolesterolvärden ger mindre risk för stroke
https://4health.se/hogre-kolesterol-mindre-risk-for-stroke - Lite att tänka på när du hör nyheter om nya rön och forskningsresultat
https://4health.se/traffsakert-om-sponsrad-forskning - LCHF “avancerad” kurs 1 November (platser finns)
https://4health.se/lchf-fortsattningskurs-1-november - 2 olika inlägg – ett om fettlever av kost och ett om kost kopplat till hjärt- och kärlsjukdom
https://4health.se/fettlever-kan-man-fa-av-helt-vanlig-kost-inte-bara-av-alkohol
https://4health.se/bra-sammanstallning-av-studier-pa-kost-vs-hjartsjukdom
Foto: freedigitalphotos.net
Nytt stöd för att huvudvärkstabletter förebygger cancer
Nu har det kommit ytterligare forskning på att acetylsalicylsyra (ASA) skyddar mot cancer. (tex aspirin och treo)
Skrev om acetylsalicylsyrans effekt för ett knappt år sedan här https://4health.se/treo-mot-cancer och nu är det alltså ny forskning som presenteras.
Det är den antiinflammatoriska verkan i huvudvärkstabletterna som ger skyddet. Problemet med detta är att alla mediciner kan ge biverkningar. Acetylsalicylsyra är tex skarpt för magen och kan ge magsår om man börjar knapra i sig det som skydd mot cancer.
Nej, bättre är då att äta kost som inte är inflammatorisk. Det här betyder framförallt att undvika ett högt blodsocker (vilket är inflammationsframkallande) och att upprätthålla en god balans mellan omega 3 och omega 6, vilka balanserar immunförsvaret och specifikt inflammationsmekanismen. Omega 3 minskar inflammation, medan omega 6 ökar. Dvs ät mer omega3 och mindre omega6. Omega 3 får du framför allt i dig via fisk och omega 6 via vegetabiliskt fett (margariner och oljor).
I studien lottades ca 900 patienter till behandling med 600 milligram acetylsalicylsyra eller placebo per dag i mellan två och fyra år. Samtliga patienter hade en genetisk förändring som medför ökad risk för cancer. Färre av dem som hade fått ASA hade drabbats av cancer efter ca fem år (18 av 427 patienter, jämfört med 34 av de 434 patienter som fått placebo)
Läs mer: http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/cancer/nytt-stod-for-att-asa-kan-forebygga-tarmcancer/
Bra sammanställning av studier på kost vs. hjärtsjukdom
Mycket bra och förståelig sammanställning av forskningsläget kring kostens betydelse (särskilt kolhydrater, mättat och omättat fett) för hjärt- och kärlsjukdom. Jag har saxat lite ur den engelska texten, vilket du kan läsa nedananför min svenska korta förklaring. Längst ner hittar du också en länk till rapporten som heter “Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease” av författare från University Medical Center Groningen samt Amsterdam i Holland.
———————————————-
Det rapporten säger är att mättat fett i kosten är relaterat till något högre kolesterolnivåer i blodet, men inte till hjärtsjukdom. Att däremot ersätta det mättade fettet med kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom.
Omättat fett är relaterat till minskad risk för hjärtsjuksom, men troligtvis är det omega3-fettet som bidrar till den minskade risken. Omega6 verkar däremot förvärra risken (t.om. mer än när en del av fettet består av transfetter).
Högt kolhydratintag stimulerar nybildandet av mättat fett i levern, och ackumuleringen av detta fett stimulerar inflammation i kroppen. Inflammationen ökar sedan risken för hjärtsjukdom.
——————————————
“The dietary intake of saturated fatty acids (SAFA) is associated with a modest increase in serum total cholesterol, but not with cardiovascular disease (CVD). Replacing dietary SAFA with carbohydrates (CHO), notably those with a high glycaemic index, is associated with an increase in CVD risk”
“polyunsaturated fatty acids (PUFA) is associated with reduced CVD risk. However, replacing a combination of SAFA and trans-fatty acids with n-6 PUFA (notably linoleic acid) in controlled trials showed no indication of benefit and a signal toward increased coronary heart disease risk, suggesting that n-3 PUFA may be responsible for the protective association between total PUFA and CVD.”
“High CHO intakes stimulate hepatic SAFA synthesis and conservation of dietary SAFA”…”The accumulation of SAFA stimulates chronic systemic low-grade inflammation
through its mimicking of bacterial lipopolysaccharides and/or the induction of other pro-inflammatory stimuli. The resulting systemic low-grade inflammation promotes
insulin resistance, reallocation of energy-rich substrates and atherogenic dyslipidaemia that concertedly give rise to increased CVD risk”…”avoidance of SAFA accumulation by reducing the intake of CHO with high glycaemic index is more effective in the prevention of CVD than reducing SAFA intake per se”
Senaste kommentarer