- Sanningen om te och ett recept på örtte
https://4health.se/sanningen-om-te-the - Tennisstjärna mot lågkolhydratkost
https://4health.se/tennisvarldsstjarnan-dissar-”nya”-kolhydrater - Konstiga bantningsmetoder
https://4health.se/nej-nej-sluta-upp-med-plagometoderna - Ny studie på lågkolhydratkost
https://4health.se/ny-studie-pa-lagkolhydratkost - Korv – varför egen är bättre än köpt + recept
https://4health.se/gor-din-egen-nyttiga-korv
Alla inlägg och poddavsnitt
Mer statiner gav inte färre hjärtinfarkter
En studie visar att den massiva användningen av statiner inte hjälper.
"No connection between the level of exposition to statins in the population and the incidence/mortality of acute myocardial infarction"
"The utilisation rate of statins increased almost three times for both men and women between 1998 and 2002."
"The change in statin utilisation from 1998 to 2000 showed no correlation to the change in AMI mortality from 2000 to 2002. Statin utilisation and AMI- incidence or mortality showed no correlations when adjusting for socio-economic deprivation, antidiabetic drugs and geographic coordinates."
Läs studien här:
http://www.jnrbm.com/content/pdf/1477-5751-10-6.pdf
Dessutom läste jag nyligen hos Annika Dahlqvist att FDA nu varnar för den höga dosen av Simvastatin pga ökade muskelbiverkningar.
Tips: Klicka på taggen "hjärta" här till höger så hittar du tidigare inlägg om statiner
Äppelskal håller musklerna starka
Ursolic acid är en syra som finns naturligt i skalet hos äpplen. Den har nu visat sig förebygga nedbrytning av musklerna (vilket sker tex när man bli äldre).
När forskare gav ämnet till möss vars muskler höll på att brytas ned visade det sig att musklerna hos mössen började växa igen. Även mössens insulinkänsligheten förbättrades, och därmed blev de smalare och fick bättre blodsockernivåer. Men eftersom möss är växtätare till skillnad från människor är det ju inte helt självklart att det samma är applicerbart på människan.
Läs mer här:
Studie: Vad äter de som går ner respektive upp i vikt?
Man har studerat 120 000 personer under minst 12 år och jämfört matvanor med viktökning eller -minskning.
En observationsstudie, vilket innebär att inga säkra slutsatser kan dras förän man jämför enskilda faktorer i en "riktig" studie, men några uns av sanning finns det säkert.
Dock tas ju inte någon hänsyn till skillnader i utsöndring av signalsubstanser/ hormoner. Om en som inte påverkas särskilt mycket av söt smak eller kolhydrater äter en potatis eller godisbit betyder det inte särskilt mycket för vikten, men om en kolhydratberoende person äter något liknande leder det med största sannolikhet till ett totalt sett större energiintag den dagen. Eller enklare uttryckt, den kolhydratberoende slutar inte där, utan det triggar fortsatt intag av bullar, godis eller mackor.
Hur som helst, tillbaka till studien:
"De visar hur flera olika livsmedel påverkar vikten på lång sikt. De snabba kolhydraterna ligger i topp på listan över livsmedel som ökar vikten.
- En extra portion kokt, stekt eller bakad potatis per dag ger till exempel en viktökning på 0,7 kilo på fyra år.
- Byter man ut potatisen mot en extra daglig portion grönsaker minskar i stället vikten med nästan 0,2 kilo."
"Ett par skivor ost påverkar däremot knappast alls vikten på sikt."
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-haller-du–vikten-hela-livet
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296?query=TOC&&
Studie: Kost med lite fett är sämre för diabetiker
Man har nu tittat på blodsocker och insulinresistens med hjälp av data från den stora WHI-studien (women’s health initiative). Föga förvånande var lågfettskosten dålig för diabetiker.
“diabetic women had an increase in glucose that was 7.9 ± 20.3 mg/dL greater in the DM-I than in the DM-C group” Där DM-I är lågfettsgruppen och DM-C kontrollgruppen
Här hittar du studien:
http://www.ajcn.org/content/early/2011/05/11/ajcn.110.010843.abstract
Senaste kommentarer