Den här filmen är mycket bra. Förklarar hur det går till och varför kolesterolmedicin skrivs ut till höger och vänster. Hittade den via Annika Dahlqvists blogg. Äter du, eller har blivit rekommenderad kolesterolsänkande medicin, titta på detta (Läs även tidigare inlägg jag skrivit om statiner). Återkommer med inlägg senare i veckan med mer om kolesterolvärden etc.
Alla inlägg och poddavsnitt
Om läsk och tillsatser
Till och med tillverkarna själva börjar varna på läskflaskorna: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”
Azofärgämnen, som tros kunna orsaka cancer och har visat sig kunna ge upphov till hyperaktivitet, förvärra ADHD mm är vanliga tillsatser i läsk och saft.
Natriumbensonat E211, ett konserveringsmedel som verkar kunna bidra till en rad sjukdomar, används även det i läsk.
Läs en artikel om läsken R10 och dess tillsatser här:
3 gånger så mycket fetma med ökat kolhydratintag
I artikeln via nedan länk har man studerat trenderna i intag av fett, protein och kolhydrater i USA och kopplingen till fetma. (År 1971-2006). Det man ser är en tredubbling av fetma (obesity), en ökning från 11% till 33%, samtidigt som kolhydratintaget ökat och fett- och proteinintaget minskat.
Diabetes och lågkolhydratkost vid högskoleprovet
Som jag tidigare nämnt på www.facebook.com/4health.se så var det glädjande text i läsförståelsedelen vid högskoleprovet. Skrivet av Uffe Ravnskov kunde man bl.a. läsa
”Förr i tiden var den logiska behandlingen av åldersdiabetes därför diet. Patienten fick besked om att minska på kolhydraterna. Att behandla en åldersdiabetiker med insulin ansågs som kontraindicerat, då insulinet stimulerar aptiten och lätt leder till övervikt, den allvarligaste riskfaktorn hos diabetikern.”
Läs hela texten (innan fråga 5-8) här:
23% drar ner på kolhydraterna
TV4s inslag och artikel om att nästan en fjärdedel av alla svenskar drar ner på kolhydraterna finns under länken nedan. Även en hockeyspelare (allsvenskan) iinslaget som klarar sig finfint på lågkolhydratkost.
Tyvärr var det väldigt ensidig debatt till detta då en dietist (som fortfarande följer livsmedelsverkets föråldrade råd) höll i chatten och kommentarerna.
Min kommentar: Kommentaren i inslaget om att kött kan ge tjocktarmscancer är starkt kopplat till hur mycket grönsaker man får i sig. Att hoppa över de ”nya” näringsfattiga kolhydraterna som pasta, ris och bröd och istället äta mer kött, fett och grönsaker skadar ingen.
http://www.nyhetskanalen.se/1.2073287/2011/03/28/en_av_fyra_drar_ner_pa_kolhydraterna
Senaste kommentarer