- Om farliga kosttillskott
https://4health.se/farliga-kosttillskott - LCHF-kursen den 5 april (ett par platser kvar, så anmäl dig gärna)
https://4health.se/lchf-kurs-5-april - Om kopplingen kost – ADHD
https://4health.se/kost-och-adhd - Utlottningen av 4Health Brevkurs
https://4health.se/lottar-ut-brevkurs-pa-facebook - Om matens miljöpåverkan – godis och snacks vs. kött
https://4health.se/skyll-inte-pa-kott - Spelar det någon roll var kalorierna (kcal) kommer ifrån? En läsarfråga besvaras
https://4health.se/kalorier-kcal
Alla inlägg och poddavsnitt
Hälsobluffen – om blåbär (och annat)
Som vanligt mycket välskrivet av Mats-Eric Nilsson, författaren bakom Den hemlige kocken. Den här gången handlar det om det han kallar blåbärsbluffen. Läs det! Lika relevant för andra områden som just blåbär.
Här skriver han bl.a. att
"Det tidigare så bortglömda skogsbäret förekommer numera i rader av livsmedel och hälsokostprodukter. Och det är förstås ingen slump"
Livsmedelsindustrins forskare är på jakt efter något som kan säljas som hälsosamt, och upptäcker att en viss frukt eller bär kan sägas vara extra nyttigt. Media driver på budskapet om bärets/fruktens förträfflighet. Produkter börja dyka upp i mataffärer och hälsokostbutiker (Tanken var ju redan från början att vi ska köpa nya varor). "Även sådana livsmedel som vanligtvis inte uppfattas som sunda surfar på det hårt marknadsförda bärets goda rykte" […] "detta redan har hamrats in som en etablerad sanning" T.ex. kexchoklad blåbär. Som tyvärr inte innehåller blåbär, men trots detta marknadsförs som blåbär. Livsmedelsverket har gjort en bedömning och kommit fram till att kexchoklad blåbär trots detta inte avviker från lagstiftningens krav om märkning eftersom "vi konsumenter trots allt inte förväntar oss några blåbär i en vara som denna"
Här kan du läsa artkeln:
http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/ga-inte-pa-blabarsbluffen_6038137.svd
LCHF-kursen Malmö 5 april – platser kvar!
Ta chansen och gå LCHF-kurs den 5 april. 4 platser kvar!
Så här har några mailat mig om kursen:
"Jag är väldigt nöjd med kvällen." […] "Jag har läst en del om LCHF så det var skönt att få ordning på allt det via dig. Du var väldigt strukturerad med exakt rätt uppblandning av glädje som gjorde att föreläsningen/du blev trovärdig och lätt att ta till sig!" […] "du var trovärdig, positiv, strukturerad, blev inte stressad, lyssnade på oss och våra frågor." Mimmi Abrisius
"Mkt intressant kurs som innehöll den info jag ville veta. Anna var mkt kunnig o svarade på alla frågor utan tvekan! Både upplägg o innehåll var jättebra. Kunskapsmässigt ligger Anna på topp o även ang presentationen! Mkt kunnig!" Madeleine Henricson
Att bli medveten vad jag stoppar i mig på ett annat sätt det var mycket givande ,så jag tog till mig det med en gång. Upplägget var lättförståligt och du är toppen som föreläsare och man känner sig trygg i vad du berättar" Agneta Pedersen
Passar även på att tipsa om en bra artiklel i Expressen:
http://www.expressen.se/halsa/1.2373803/fettskrack-det-borjade-med-en-bluff
Även apor blir fetare av kolhydrater
Ny forskning på apor pågår för att ta reda på varför vi blir feta. Forskarna ville få fram en “soffpotatis” till apa, men det räcker inte med att aporna är stillasittande och får äta så mycket de vill. Det spelar stor roll vad aporna äter.
Det var först när man adderade en kolhydratrik fruktdryck till apornas diet som viktökningen blev snabb och tydlig.
Stillasittande i kombination med fettrik kost gör inte heller apor feta.
Med “vanlig” kost baserad på något motsvarande en klassisk tallriksmodell blir apor så småningom feta när de blir äldre och ämnesomsättningen minskar.
Läs mer här:
Man kallar det fettkriget
I media beskrivs det som ett fettkrig, men jag kan ärligt talat inte utläsa så mycket krig i det här. Alla är överens om att man bör undvika raffinerade kolhydrater såsom socker och vitt mjöl. (korrekt)
Sen säger Mai-Lis Hellénius att det inte är fritt fram att enbart äta smör och bacon. Detta stämmer ju också. Även om det inte är farligt att äta bacon och feta mejeriprodukter så behöver vi alla sorters fett, dvs. både mättat och omättat, och särskilt fiskfett. Det är lätt att uppfatta det som väldigt enkelt – antingen blir man sjuk av kolhydrater eller av fett. Man blir sjuk av raffinerade kolhydrater, men det finns ju en mängd andra faktorer som spelar in. Allt från att vi behöver få i oss tillräckligt av olika sorters fettsyror och aminosyror (protein) till vitaminer, mineraler och antioxidanter. För att inte nämna andra faktorer såsom stress, sömn och fysisk aktivitet.
De stora studierna som det refereras till i artikeln nedan är inte gjorda på LCHF som det hävdas. Personerna som ätit något mer fett har fortfarande ätit en betydande del ”nya” kolhydrater.
Här kan du läsa mer om det så kallade ”fettkriget”
http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/fettkrig-delar-dieterna_6019013.svd#after-ad
Senaste kommentarer