Återigen utklassar idrottaren Björn Ferry motståndet i skidskytte. Ferry äter lågkolhydratkost… såklart 🙂
Alla inlägg och poddavsnitt
Senaste kring debatten om diabetes – del 3
Debatten om att diabetiker bör äta fettrik kost besvaras av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering).
SBU tycker inte att studierna som visar att diabetiker blir friskare på lågkolhydratkost håller måttet.
Det finns dock inte heller någon studie som visar att den kolhydratrika blodsockerhöjande lågfettkosten är bra för diabetiker. Tur är väl att många diabetiker själva märker att de blir bättre av lågkolhydratkost, men synd att det ska behöva gå så långt att man får diabetes på grund av kostråd som vilar på tvivelaktiga grunder innan man hinner märka att man mår bättre av lågkolhydratkost.
http://www.dn.se/debatt/studier-om-diabeteskost-haller-inte-mattet
Missa inte heller tidigare inlägg om diabetes här på 4Health. Använd taggen diabetes nere till höger på sidan så hittar du dem, bl.a. ett längre inlägg med mer grundläggande fakta om vad det är, varför man får diabetes och vad man ska äta.
D-vitaminbehov hos barn
Idag uppmärksammas D-vitaminbehovet hos barn och hur allvarlig D-vitaminbrist kan bli.
Just brist på vitamin D har uppmärksammats mycket på sistone. Det är bra, även om det finns många andra aspekter inom näringslära och -fysiologi som också borde uppmärksammas.
Det som tas upp idag är att Finland har skärpt sina rekommendationer för D-vitamin till barn. Och nu trycker man på att Sverige bör följa Finlands exempel. I Sverige rekommenderas D-vitamindroppar för barn upp till två år, men i Finland har man skärpt rekommendationerna så att alla barn upp till 18 år ska ta extra D-vitamintillskott.
D-vitaminbrist påverkar många viktiga faktorer, särskilt skelettet och immunförsvaret. (Läs gärna mer om studier på D-vitamin i tidigare inlägg genom att söka till höger här på sidan)
Vitamin D är särskilt viktigt för oss nordbor. Bästa källan är nämligen solljus, men i dagens innesittar-samhälle blir det för lite. Men D-vitamin går även att få i sig via kosten, särskilt genom att äta rikligt med fet fisk. Det här har också varit ett problem de senaste tiotal åren då vi levt i stora fettskräckens samhälle. Intressant i fettdebatten är att medan Norden över lag är hårt drabbat av benskörhet, där en uppmärksammad anledning är D-vitaminbrist, är Grönland inte speciellt drabbade av benskörhet trots att man inte har mer solljus än vad vi har här i Sverige. Men på Grönland äter man rikligt med fet mat som också innehåller D-vitamin.
Det är lite sorgligt att det behöver gå så långt att barnen måste knapra tillskott. Vistats man tillräckligt mycket ute, särskilt under sommarmånaderna och äter rikligt med fet fisk och annan fet mat, kan det vara tillräckligt. Men visst är tillskott mycket bättre än brist!
Mer om dagens nyhet finns här:
http://svt.se/2.108068/1.2295258/barn_lider_av_d-vitaminbrist
Foto: Rosemary Ratcliff, FreeDigitalPhotos.net
Senaste kring debatten om diabetes – del 2
Vi fortsätter veckans diabetesserie med debatten kring hur man botar diabtetes typ 2.
I ett mycket läsvärt och bra inlägg på DN-debatt skrev nyligen åtta forskare och läkare helt korrekt att en diet med lite kolhydrater och mycket fett normaliserar blodsockret och insulinhalten. Vidare beskriver de lågfettskosten till diabetiker som ett av den moderna medicinens allvarligaste misstag.
Läs artikeln här:
http://www.dn.se/debatt/sa-blir-aldersdiabetiker-friska-utan-medicinering
Vi fortsätter nästa inlägg med “andra sidans” åsikter i debatten.
Missa inte heller tidigare inlägg om diabetes här på 4Health. Använd taggen diabetes nere till höger på sidan så hittar du dem, bl.a. ett längre inlägg med mer grundläggande fakta om vad det är, varför man får diabetes och vad man ska äta.
Senaste kring debatten om diabetes – del 1
Det får bli en liten följetong om hur man förebygger och botar diabetes den här veckan.
I denna första del handlar det om att förebygga diabetes och därför presenterar jag senaste studien på området, vilken jämför fettsnål kost (och därmed kolhydratrik) med en medelhavskost som har högre fettinnehåll (trots att man inte kan kalla det lågkolhydratkost eller LCHF) för att förebygga diabetes typ 2.
Icke-diabetiker mellan 55 och 80 år delades in i tre grupper, en lågfettsgrupp som jämfördes med en grupp som åt mycket nötter och en som åt mycket olivolja (båda de senare grupperna fick alltså betydligt mer fett i sig än lågfettsgruppen).
Efter fyra års uppföljning konstaterade man att 18% fått diabetes i lågfettsgruppen, jämfört med ca 10% i de båda grupperna som åt fettrikare. Efter korrigeringar gjorda för ålder mm var resultatet att risken att få diabetes var 52% lägre med medelhavskost (nötter eller olivolja) än med lågfettkost.
Så återigen var den kost som var rikast på fett och därmed fattigast på kolhydrater bäst.
Här hittar du studien:
http://care.diabetesjournals.org/content/34/1/14.abstract
Vi fortsätter nästa inlägg med hur man äter sig frisk från diabetes typ 2 (åldersdiabetes).
Missa inte heller tidigare inlägg om diabetes här på 4Health. Använd taggen diabetes nere till höger på sidan så hittar du dem, bl.a. ett längre inlägg med mer grundläggande fakta om vad det är, varför man får diabetes och vad man ska äta.
Senaste kommentarer