Vill tipsa om något som du kanske inte känner till – carob!
Har insett att många jag gör överkänslighetstester på reagerar på kakao. Men det finns faktiskt ett vettigt alternativ, nämligen carob.
Carob är pulvret från rostade och malda baljor från växten johannesbröd. Fördelen jämfört med kakao är att till skillnad från kakao så är carob fri från koffein och teobromin. Dessutom har det en naturligt söt smak.
Tyvärr är detta en ärtväxt (baljväxt alltså), så många av er som undviker kakao pga autoimmunitet bör nog även vara försiktiga med carobpulver. Men för er andra så är detta ett intressant alternativ.
Jag har testat använda det som ersättare för kakao i olika recept och det fungerar bra. Men eftersom det är sötare och mer kolhydratrikt än kakao, så låter jag bli annan sötning när jag använder carob. Om det till exempel ska vara både 1 dl kakao och 2 msk honung i ett recept, så ersätter jag detta med enbart ca 1 dl carob.
Här är hur jag använder det istället för kakao när jag gör egen choklad (originalrecept med kakao https://4health.se/gora-egen-choklad):
Du behöver:
- 1 dl ekologisk extra virgin kokosolja (dvs 100 ml, ca 1/2 liten burk)
- ekologiskt carobpulver
- Ev 1/2-1 dl av annan smak- och konsistensgivare som tex ekologiska solrosfrön
Om du använder frön så blanda ihop kokosoljan med dessa
Tillsätt mycket carobpulver – tills det är svårt att röra ner mer, och du har en ”mättad” smet.
Bre ut smeten på bakplåtspapper med en spatel. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten tunt genom att använda händerna på bakåplåtspappret
Lägg in i frysen. Nu är det bara att bryta av en bit när du är sugen 🙂
[…] 1 msk carob […]