Fantastiskt goda chokladbollar med massor med prebiotika (mat för dina goda bakterier i tarmen).
Receptet innehåller bl.a. bönor, fiberhusk och chiafrön. Men även kakao och riven kokos innehåller rikligt med fina fibrer.
Annat recept med bönor hittar du här: https://4health.se/mjolfria-brownies-aven-fria-fran-notter-och-notmjol och här https://4health.se/bonglass-och-notglass-som-mjukglass-snabbt-och-enkelt .
Fördelen med bönor handlar mycket om dess innehåll av fibrer och resistent stärkelse, lyssna mer här: https://4health.se/156-patrik-olsson-reversera-diabetes-och-ga-ner-i-vikt-med-tre-konkreta-metoder-hur-bonor-och-resistent-starkelse-kan-forandra-ditt-liv Däremot gör innehållet av lektiner att den med immunrelaterade besvär som tex autoimmuna sjukdomar ofta behöver vara försiktigare. Man undviker bönor på en autoimmun kost, AIP.
Du behöver:
- 1 förpackning svarta bönor (3-400 g, avrunnen vikt ca 230-250g). De ska alltså vara färdiga att äta – förkokta
- 2 msk fiberhusk
- 3 msk chiafrön
- 1 dl kakao (blir ganska starkt, så om du inte är van vid typ 90 % choklad, så ta mindre)
- 1 krm salt
- ev 1 tsk äkta vaniljpulver
- sötning: jag använder 1 tsk pulveriserad stevia (dvs ett grönt pulver), men du kan tex använda “vanliga” steviaglykosider/ steviadroppar eller honung – du får helt enkelt smaka av hur mycket som blir lagom
- 100-150 g mörk choklad
- 4 msk kokosolja
- kokosflingor / riven kokos att rulla i
Häll av och skölj bönorna
Lägg bönorna i en matberedare eller mixa slätt med mixer
Tillsätt övriga ingredienser, utom chokladen och kokosoljan, ner i mixern och mixa ihop
Smält chokladen i mikro eller mha vattenbad
Rör ner kokosoljan i chokladen, häll ner i smeten och mixa ihop allt
Forma till bollar och rulla i kokos
Lämna ett svar