Israeliska forskare visar att sötningsmedel har motsatt effekt än vad en del tror, både i studier på möss och människor. De ger nedsatt glukostolerans/insulinkänslighet (förstadie till diabetes och fetma) och förhöjda blodsockervärden. Dvs som vanligt socker…
Det spännande är varför det här händer – sötningsmedel försämrar tarmfloran! (läs mer om detta i tidigare inlägg bl.a. här https://4health.se/?s=tarmflora och här https://4health.se/?s=magflora)
Det som forskarna bakom studien gjorde var att utfodra möss med vatten som smaksatts med tre vanliga sötningsmedel – sackarin, sukralos och aspartam. Mängden sötningsmedel höll sig inom gränsvärdena för vanliga livsmedel med konstgjorda sötningsmedel. Samtidigt fick en kontrollgrupp möss i stället vanligt vatten som dryck.
Vad forskarna sedan kunde se var att mössen som kontinuerligt klunkade i sig det konstgjort sötade vattnet utvecklade glukosintolerans – till skillnad från mössen som drack vatten. Försöket upprepades flera gånger, med samma resultat.
Genom prover på mössens tarmflora kunde forskarna se att tarmfloran hade förändrats hos mössen som druckit vattnet med sötningsmedel. Forskarna transplanterade även tarmflora från mössen med glukosintolerans till de friska mössen som bara druckit vatten, och genom att dessa möss fick den annorlunda tarmfloran skapades även hos dessa möss glukosintolerans.
När forskarna jämförde sammansättningen av tarmfloran hos nästan 400 människor fann de skillnader mellan dem som regelbundet konsumerade sötningsmedel och dem som inte gjorde det. Intag av sötningsmedel var här också kopplat till försämrad blodsockeromsättning.
Avslutningsvis lät forskarna sju friska försökspersoner inta mycket höga mängder av sackarin under sju dagar. Fyra av deltagarna fick förhöjt blodsocker efter fem dagar. De fick också förändringar i tarmfloran som påminde om dem hos möss som fått sötningsmedel.
Flera av de här sötningsmedlen brukar anses vara extremt stabila och inte alls brytas ned i kroppen. Det är också anledningen till att de setts som ofarliga i livsmedel. Vi har flera kilo levande mikroorganismer i tarmen och de har också en ämnesomsättning. Det har i den här studien visat sig att de kan metabolisera, alltså ta upp och använda de här sötningsmedlen, och att det sedan leder till en effekt på glukosbalansen i kroppen
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-sotningsmedel-kan-orsaka-diabetes
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/light-produkter-kan-vara-halsofarliga/
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/konstgjorda-sotningsmedel-gav-moss-hogre-blodsocker/
[…] som mattillsatser visar sig kunna påverka vår hälsa negativt. I höstas visade forskning att konstgjorda sötningsmedel har en liknande effekt. Bakterierna i tarmen förändras, vilket får blodsockret att skjuta i […]